2024.05.05., vasárnap - Györgyi napja
facebook
Keresés
Újra munkában az olimpiai érmes zalaegerszegi cukrász

Újra munkában az olimpiai érmes zalaegerszegi cukrász

2024. február 07., 15:28
Ezüstérmet szerzett a Stuttgartban megrendezett szakács és cukrász olimpián Sárközi-Takács Bernadett. A zalaegerszegi mestercukrász egyéni kategóriában remekelt, melyben egyedüli magyarként képviselte hazánkat.

Sokakhoz eljutott már a jó hír, a vásárlók többsége gratulációval érkezik Sárközi-Takács Bernadett cukrászdájába. Csontos Zoltánné és családja négy éve rajong ezekért a süteményekért. 

Amikor vasárnap megtudtuk, hogy a Betti ezüstérmes lett, az egész ismerősi kört végig telefonáltuk. A gyerekem volt a legnagyobb érdeklődő, mert a mai napig is Budapestre innen viszem a süteményt. És azt mondom, hogy a Bettit nem lehet a városban felülmúlni.

A többszörös díjnyertes mester általános iskolás korában határozta el, hogy cukrász lesz. Évekig dolgozott szállodákban, majd saját vállalkozásba kezdett. Húsz éve vesz részt nemzetközi és világversenyeken.   

Ez volt a tizenötödik versenyem. Ebből azt hiszem, ez volt a nyolcadik nemzetközi, olimpiát tekintve pedig a negyedik olimpiám, ahonnét sikerült ezt az ezüstérmet elhoznom. Az ezelőtti olimpián - a 2016-oson voltam kint - is már ezüstérmet hoztam. És két éve voltam Luxemburgban a világbajnokságon, onnan is ezüstéremmel jöttem haza

- eleveníti fel Sárközi-Takács Bernadett.

Stuttgartban a klasszikus C kategóriában tányérdesszertekkel és apró finomságokkal indult a zalaegerszegi cukrász. Ezek külső megjelenése és íze alapján hozták meg döntésüket az ítészek. Külön dicséretet kaptak Bernadett csokoládéból készített díszmunkái.

A versenykiírásunkban négy tányérdesszert szerepel, abból egy csokoládé központú, egy gyümölcsös és kettő szabadon választott, illetve úgynevezett petit four-okat kell készítenünk, amik ilyen két ujjal fogható apró falatkák. Ezt állófogadáshoz kell igazán elképzelni. Ezekből négyfajtát kellett megjeleníteni és mind a négy fajtából hat főre kellett prezentálni, plusz egy-egy darabokat a zsűri részére kóstolásra.

Rövid pihenőt követően kezdődik a felkészülés a következő megmérettetésre. A cukrász világbajnokságot két és fél év múlva ismét Luxemburgban rendezik, melyen immár tanítványait is szeretné elindítani. 

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg, Sárközi-Takács Bernadett

kLn_anxU2GI
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek