2024.07.13., szombat - Jenő napja
facebook
Keresés
„Fény a sötétben” - figyelemfelhívó futást szervezett a rendőrség

„Fény a sötétben” - figyelemfelhívó futást szervezett a rendőrség

2023. november 28., 13:50
Figyelemfelhívó futást szervezett a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából. A végállomás a Parkerdő volt, ahol a résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére. A rendőrség hangsúlyozta: fontos, hogy tegyünk a megelőzésért és segítsünk az érintetteknek.

Az ENSZ 1999-ben nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjává. Ennek megfelelően a hatóságok fontosnak tartják, hogy beszéljünk a témáról, mert az esetek nagy része még ma is rejtve marad.

A mai világban még mindig nagyon gyakori, hogy bántalmazzák otthon a nőket, a családtagokat, akár a gyerekeket is. Ezzel az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez nincs rendben, ez nagyon sok gond forrása. Ha otthon egy édesanyát bántanak, azzal bántják a gyermekeit is, hiszen a család összetartója az édesanya. Fontos, hogy kiálljunk mellettük, és érezzék azt, hogy nincsenek egyedül. A rendőrség mellett más segítő szervezetekhez is fordulhatnak

- nyilatkozta portálunknak Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője.

A figyelemfelhívó futást immár 3. alkalommal szervezik meg. A résztvevőket ezúttal arra kérték, kapcsolják be telefonjuk világítását – jelképezve ezzel, hogy az áldozatok nincsenek egyedül. A segítségkérés és segítségnyújtás fontosságára is figyelmeztettek.

Ne legyünk közömbösek, igenis van segítség. Akár a rendőrség 112-es számát is lehet hívni, valamint lehet jelezni a családgondozó felé, illetve az önkormányzat és a gyermekjóléti szolgálatok felé is a bántalmazást

- tette hozzá a rendőr alezredes.

A kapitányság épületétől a csoport egy része futva, a többiek pedig sétálva indultak el a Parkerdő felé, ami szimbolikus helyszín: 2015 áprilisában itt öltek meg egy 18 éves lányt. A megjelentek rá is emlékeztek.

Idén eddig 50 távoltartási ügyben kezdeményeztek azonnali intézkedést a rendőrök családon belüli erőszak miatt, ám ez csak a jéghegy csúcsa. A megelőzés érdekében fontos lenne, ha ezek az esetek napvilágra kerülnének – fogalmazott Tóth László alezredes.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

75H0XpLsYcg
# Kapcsolódó galériák