2024.07.13., szombat - Jenő napja
facebook
Keresés
A szüret veszélye a mustgáz – óvatosságra int a katasztrófavédelem

A szüret veszélye a mustgáz – óvatosságra int a katasztrófavédelem

2023. szeptember 20., 18:00
Elkezdődött a szüret. A korai érésű szőlők mustját pedig már érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, ami nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. A katasztrófavédelem munkatársai a tragédiák elkerülése érdekében óvatosságra intenek.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Ez az úgynevezett mustgáz, ami két évvel ezelőtt a Zala vármegyei Garaboncon követelt áldozatot. A színtelen, szagtalan gáz miatt évente országosan közel 50-szer riasztják a tűzoltókat.

Oxigénmentes állapot jön létre, ami bizony sajnos nagyon veszélyes lehet, és akár az életünkben is kerülhet. A legfontosabb az, hogy próbáljunk meg védekezni ez ellen, hiszen amikor beindulnak ezek a kémiai folyamatok, gondoljunk egy kisebb helyiségre - mondjuk egy 10-20 négyzetméteres pincére, itt hogyha több hordóban erjed a must, akkor itt nyilvánvalóan valamilyen oknál fogva ez a szén-dioxid elkezdi kiszorítani a levetőt az adott helyiségből.

- tájékoztatta portálunkat Kósi Zsolt tű. hadnagy, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kósi Zsolt kiemelte: ezek a balesetek – egy kis odafigyeléssel – könnyen megelőzhetők. Ennek érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése. Emellett a jól bevált gyertyás módszer alkalmazása is sokat segíthet.

Hogyha egy égő gyertyával lemegyünk ezekbe a pincékbe, akkor ellenőrizhetjük, hogy ott valóban fellépett e már a szén-dioxidos állapot. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy a térdünk alá lenyújtva egy égő gyertyát beviszünk, lehet az akár egy lapáton, vagy egy zsinegen is. Ha ez elalszik, akkor azonnal el kell hagyni a helyiséget, hiszen ilyenkor már túltelítődött szén-dioxiddal. A másik és most már egy kicsit modernebb eljárásunk az egy szén-dioxid érzékelő beszerzése.

- tette hozzá a szóvivő.

Ezt főleg azoknak ajánlják, akik nagyobb pincével rendelkeznek és több hordóban érlelnek mustot. A gáz miatt bajba jutott embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni, így ha valaki bajbajutott embert lát azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Fotó: illusztráció/Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatóság

wl0Tmv9LjCs