2024.06.24., hétfő - Iván napja
facebook
Keresés
Közgazdász délután a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központjában

Közgazdász délután a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központjában

2023. november 09., 15:05

Gazdaság, államháztartás Óperencián innen és túl - 2023 késő ősz címmel tartott előadást Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a zalaegerszegi egyetemi központban. A Magyar Közgazdasági Társaság, illetve a vállalkozók országos vármegyei szervezetének közös rendezvényén értékelte a gazdasági folyamatokat és felvázolta a várható alternatívákat.

A fórumon a leendő közgazdászok is részt vettek. Mint mondják, olyan információk birtokába jutottak, ami elősegíti tanulmányaikat.

Az előadások - amit tanóráinkon kívül meghallgathatunk - mindig rendkívül érdekesek és színesek. Nagyon hasznosak számunkra, hiszen a való élet példáiból tanulhatunk, és ezáltal sokkal jobban megismerhetjük a világot.

- mondta el Horváth Fanni, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ hallgatója, aki egyben a Magyar Közgazdasági Társaság Zalaegerszegi Ifjúsági Szervezetének alelnöke.

A vállalkozások számára elengedhetetlen, hogy hiteles ismereteik legyenek Magyarország és a környező országok gazdasági helyzetéről – erről már Balogh Ádám, a VOSZ Zala Vármegyei Szervezetének elnöke beszélt honlapunknak.

Valószínűleg minden időszakban vannak különböző kihívások, amivel meg kell küzdenünk. Most éppen infláció van, és keresletcsökkenés és háború és áruellátási problémák. Ettől függetlenül nagyon fontos és előremutató gondolat, hogy a vállalkozásaink működésének profi szintre való emelésével mindenképpen foglalkoztunk kell.  

A Költségvetési Tanács elnöke szerint a gazdaságpolitika sikerét veszélyeztető kockázati tényezők ellenére van ok az optimizmusra.

A kormányzat egy aktivista magasnyomásúnak nevezett gazdasági rendet tart fenn. Az inflációs folyamatok úgy tűnik, hogy helyre kerülnek, a jövő évben a növekedés újra megindul. A növekedés most már nemcsak külkeregyenlegből származhat, hanem a gazdaságnak egy egészségesebb szerkezetéből. A munkaerő problémák oldódni fognak, az államadósság mértéke pedig valószínűleg csökkenni fog.

- jelezte prof. dr. Kovács Árpád.

A szakember kiemelte: a kormány elkötelezett az adósságcsökkentés mellett. A GDP jelentős növekedése lehetővé teszi, hogy az államadóság-ráta 2023-ra 70 százalék alá, 2024 végére pedig még tovább mérséklődjön – tette hozzá Kovács Árpád. 

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

2WyxPhCp774
# Kapcsolódó galériák