2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns

Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns

2024. július 07., 09:54

Eddig csak feltételezések voltak arról, hogy Magyarországon is megjelent a legújabb Covid-variáns, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentéséből viszont hivatalossá vált: idehaza is kimutatták az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst. Nem kizárt, hogy a fertőzőképesebb variáns nyári felfutást hoz a járványban, főleg az európai sport- és tömegrendezvények miatt.

Az elmúlt hetekben, főleg a nyugati országokban felfutó esetszámok miatt, a figyelem középpontjába került a Covid-19 fertőzés legújabb variánsa, ami a FLiRT nevet kapta. Az Egyesült Államokban már egyenesen egy korai nyári járványhullámtól tartanak, valamint egyre többet beszélnek a Covid új tüneteiről. Mindezek ellenére idehaza eddig inkább szakértői várakozások szintjén és a nemzetközi sajtóban látott trendek mentén volt a hírekben ez az új variáns, egészen eddig – írja a Portfolio. 

Az NNGYK integrált felügyelet rendszer eredményei címet viselő heti jelentés hozott ebben változást idehaza.

A legújabb jelentésben ugyanis arra lettünk figyelmesek, hogy a hatóság azt írja: "a 20. naptári héten egy új módszer bevezetésével lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal" sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst.

Először a 22. heti (június 6-án kelt) jelentésben azt írta az NNGYK, hogy "egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst, azonban továbbra is a JN.1 a meghatározó. A KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető".

Vagyis az új variáns a 20. héttől hivatalosan is jelen van Magyarországon, ami azt jelenti, hogy május közepe óta. Arra is kitér az NNGYK ebben az anyagában, hogy a KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető.

A KP.2 nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket.

Európában a nyári sportesemények tehetnek még rá a fertőzés terjedési sebességére, a tömegrendezvények (hasonlóan a fesztiválokhoz) ugyanis a felsőlégúti megbetegedések gócpontjai is tudnak lenni.

Érdemes felidézni, hogy Magyarországon más fertőzések is rég látott tempóban terjednek, ilyen a szamárköhögés. Legutóbb a 25. hétről adott jelentést az NNGYK, és nagyon érdekes, hogy a 26. heti jelentéssel már napok óta késik a hatóság.

Felfutás várható itthon is

A friss, 26. heti, vagyis a június 24.-30. közötti időszakot felölelő elemzésében azt is írja az NNGYK, hogy a közeljövőben a Covid-19 esetszámok emelkedése várható. 

Mindezt a szennyvízmintákra is alapozza a hatóság. "A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja a 26. naptári héten a mérsékelt koncentráció-tartományban emelkedést mutat" - írták.

Fotó: illusztráció/Freepik