2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Egyre aggasztóbb méreteket ölt Magyarországon is a fiatalok közötti erőszak

Egyre aggasztóbb méreteket ölt Magyarországon is a fiatalok közötti erőszak

Online játék indult az iskolai erőszak megelőzéséért
2023. április 19., 11:26

Nagy diák bűnmegelőzési teszt néven online játékot indított a DUE Médiahálózat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával. Azzal a céllal, hogy gátat szabjanak az iskolai erőszaknak – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Egyre aggasztóbb méreteket ölt Magyarországon is a fiatalok közötti internetes zaklatás - olvasható a közleményben.

Emlékeztettek egy a közelmúltban történt esetre is: egy kamasz lány Facebook-eseményt hozott létre, amelyben megjelöltek egy helyet és egy időpontot egy másik lány megverésére. Ötvenen nézték végig, ahogy három 15-16 éves lány brutálisan összeveri társát. Az erőszakot élő videóban közvetítették. A bántalmazott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a gyanúsítottak ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt büntetőeljárás indult.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megállapította, hogy az erőszaktevőket sok esetben hősnek állítja be a környezetük, és az áldozatot hibáztatják.

Hozzátették, hogy trendként figyelhető meg az, hogy az online és az offline esetek összefüggenek. Ha például egy fiatalt sérelem ér az iskolában, akkor a neten oszt meg ócsároló információkat arról, aki megbántotta. Jellemző az is, hogy ha valakit az interneten piszkálnak, fizikailag vesz elégtételt.

Komoly problémának nevezték még, hogy a fiatalok között online terjedő, menőnek számító kihívások egyre inkább eldurvulnak. Példaként említették a „koponya challenge-et”, amikor valakinek kirántják a lábát és tompítás nélkül kell földet érnie. A legszörnyűbbek között említették a Black out challange-et, amikor eszméletlenségig kell fojtogatniuk önmagukat a résztvevőknek. Nemrégiben élő videóban így ölte meg magát egy Pest vármegyei fiatal – idézték fel.

A DUE Médiahálózat hatodik alkalommal elindított tesztsorozatának ezúttal is az a célja, hogy megtudják a fiatalok: ismerik-e a rájuk leselkedő veszélyeket, tudják-e, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között, és el tudják-e kerülni azt, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak egy-egy helyzetben.

A vetélkedősorozat három fordulóból áll. Első szakasza online zajlik a https://nagydiaktesztek.hu/bunmegelozesiteszt/ oldalon május 11-ig. A játékosok a Nagy Diák Tesztek(C) applikáció segítségével is bekapcsolódhatnak a játékba. Az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A középdöntőt és a döntőt a 30. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon tartják, május 25-én Budapesten.

A vetélkedő fődíja egy értékes laptop vagy mobiltelefon – áll a közleményben.

 

forrás: mti, hirado.hu