2024.07.13., szombat - Jenő napja
facebook
Keresés
Jó baracktermés várható

Jó baracktermés várható

2024. május 14., 12:30
Jó baracktermésre számítanak idén a gazdák. Bár a márciusi és áprilisi fagyok több helyen megtizedelték a korai fajtákat Zalában, a később érő fák roskadoznak a gyümölcstől.

Kránicz Tamás kilenc hektáron termeszt kajszibarackot Bak határában. A családi vállalkozásnak korai és késői fajtái is vannak. Utóbbiakból nagyobb mennyiségű termés várható.

A később érő fajtákban bízunk, főleg a magyar kajsziban, a Gönci magyar kajsziban és a Ceglédi óriásban. Ők azért szebben fognak adni. Több megmarad, szépen fejlődik. Bízunk benne, hogy most már az időjárás is kedvező lesz hozzá

- nyilatkozta a Médiacentrumnak Kránicz Tamás egyéni vállalkozó.

Az első tavaszi hónapok idén sem voltak kedvezőek; két fagyot is át kellett vészelnie a gyümölcsösnek. A védekezés ezúttal hatásos volt, így a teljes pusztulást a korai fajtáknál is sikerült elkerülni.

Ebben az évben nagyon bizakodóak vagyunk, mert a tavalyi esztendő 100 százalékos kárt okozott. És a kora tavaszi fagyok miatt történt mindez. Az idei - bízom benne - közepes korai termés, illetve a késői teljes termés behozza a ráfordított költségeket

- fogalmazott a gazda.

Az érésig hátralévő időben már nem permetezik a fákat. A rovarkártevők ellen azonban védekezniük kell. Az első szüret június elején várható.

Szöveg: Frauenhoffer Mára

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

V5HnMYd2Jug
# Kapcsolódó galériák