
8 élelmiszer, ami erősen hozzájárul a zsíros máj kialakulásához - Az adalékanyagokra is oda kell figyelni
Az emberek gyakran azt hiszik, hogy csak az alkoholfogyasztás okozza a máj károsodását. Ezzel ellentétben a nem alkoholos zsírmáj a leggyakoribb, ami végül visszafordíthatatlan májelváltozásokhoz és májzsugorodáshoz vezethet.
Az életmód, különösen a táplálkozás szerepe hangsúlyos a zsírmáj kialakulásában. Fontos tehát, hogy a máj védelme érdekében figyelmet fordítsunk az étrendre.
Azok az élelmiszerek, amelyek fokozzák a betegség kockázatát, zsírt tárolnak a májsejtekben. A betegségnek alkoholos és nem alkoholos változata is létezik, és az utóbbi világszerte rendkívül elterjedt, különösen az idősebbek, cukorbetegek és a hasi zsírlerakódással küzdők körében. Általában nincs kifejezett tünete, de néha fáradtság, valamint fájdalom és kellemetlen érzés lehet a has jobb felső részén. Az egészséges táplálkozás, a máj szempontjából káros élelmiszerek elkerülése, csökkentése az étrendben segíthet megelőzni a problémát. Most megkmutatjuk, mit kerüljenek!
1. Gyümölcslevek
Sokan azt hiszik, hogy a gyümölcslé egészséges ételek közé tartozik, ám gyakran tartalmaz felesleges, haszontalan kalóriákat. Emelhetik a vércukorszintet és hozzájárulhatnak a hasi zsírlerakódáshoz. Azon túlmenően, hogy a nem 100%-os változatokkal is hozzáadott cukrot juttatunk szervezetünkbe, rendszeres fogyasztásuk jelentősen hozzájárulhat a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásához.
2. Szénsavas üdítőitalok
A rendszeres szénsavas italfogyasztás összefüggést mutat az időskori elbutulással (demenciával), fogászati problémákkal és a nem alkoholos májzsírosodással.
3. Hozzáadott cukor
A hozzáadott cukrok, amelyek számos feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók, jelentős mértékben hozzájárulnak a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához. Emellett fokozzák a testsúlyproblémákat, az inzulinrezisztencia kockázatát, és növelik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét is.
4. Kukoricaszirup
Gyakran használnak magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot feldolgozott élelmiszerekben, beleértve az üdítőitalokat is. Ez a cukornál olcsóbb és édesebb alternatíva hozzájárul a termékek hosszabb eltarthatóságához. Azonban a túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható a zsírmáj és a szénhidrátanyagcsere zavarok kialakulásával.
5. Túlzott sófogyasztás
A magas sóbevitel emelheti a zsírmáj kialakulásának kockázatát. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a napi sófogyasztásnak nem kellene meghaladnia az öt grammot, ami kisebb mennyiség, mint egy teáskanálnyi só. Az emberek azonban könnyen túlléphetik ezt az ajánlott mennyiséget, ha nem ügyelnek a sófogyasztásukra.
6. Péksütemények
A probléma a péksüteményekkel nem csak az, hogy sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami fontos szerepet játszhat a nem alkoholos zsírmáj kialakulásában, hanem az is, hogy általában finomlisztből készülnek, ami negatívan befolyásolja a vércukor- és inzulinszintet, mivel a szénhidrátok felszívódását nem lassítják a teljes kiőrlésű lisztekben található rostok.
7. Vörös húsok
A vörös húsok rendszeres fogyasztása szorosan összefügg a „rossz koleszterinként” ismert LDL-koleszterin szintjének emelkedésével. Magas a telített zsírtartalmuk, ami szerepet játszhat a nem alkoholos zsírmáj kialakulásában, különösen akkor, ha az ember nem törekszik a mértékletességre. A feldolgozott húskészítmények is problémásak ebből a szempontból, és akár hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak.
8. Sok olaj
A bő olajban sült ételek zsír- és kalóriatartalma is magas, hozzájárulnak az elhízáshoz, a magas koleszterinszinthez és így a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához is.
Cikk forrása: Femina
Képek forrása: Freepik