2024.05.17., péntek - Paszkál napja
facebook
Keresés
Virrasztást tartottak Keresztury Dezső születésének 120. évfordulója alkalmából

Virrasztást tartottak Keresztury Dezső születésének 120. évfordulója alkalmából

2024. április 30., 11:30
A József Attila Városi Könyvtárban előadásokkal, kortársi visszaemlékezésekkel és versekkel idézték fel a zalaegerszegi származású író, költő, akadémikus életét és munkásságát.

Az emlékező gyertyagyújtás után köszöntő beszédekkel folytatódott az est. Balaicz Zoltán polgármester kiemelte: Keresztury elhivatottsága szülőföldje, Zala iránt a mai kor emberének is példát mutat.

Nemcsak egy 120 éves évfordulóra emlékezünk, hanem egy olyan emberre, aki rendkívül fontos szerepet töltött be a város történetében, a kulturális-és közösségi életben. Az ilyen személyek meghatározzák egy város múltját, jelenét és jövőjét is. Mindig van olyan iránymutatás, olyan tapasztalat, illetve olyan gondolatok, amelyeket érdemes egy emlékév kapcsán feleleveníteni

- nyilatkozta portálunknak a városvezető.

Az emlékév alkalmából változatos, minden korosztályt megszólító programokat szervezett a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Keresztury Emlékbizottság. Ezek sorába illeszkedett a virrasztás is.

Dezső bácsinak hosszú, sikeres, eredményes pályaíve volt, és nagyon jó, hogy még mindig vannak olyan kortársak, pályatársak, barátok, pedagógusok, akár olyan közeli barátok is, akik emlékezni tudnak róla. Ez miért fontos? Hogy tovább tudják adni az ő emlékét a diákoknak és a felnövekvő generációnak

- hangsúlyozta Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Az eseményen részt vett Németh János keramikusművész és dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke, akik személyesen is ismerték a város híres szülöttét, s máig sokat tesznek emléke ápolásáért.

Két relief, egy szobor, egy róla elnevezett tér, valamint a Keresztury VMK neve is őrzi az emlékét a városban. Ezen kívül tízévente tudományos üléssel emlékezünk meg a munkásságáról. Emellett alma materében, a Zrínyi gimnáziumban emléktáblát avattunk a halála után

- mondta el dr. Gyimesi Endre.

A polihisztor életének és munkásságának főbb mozzanatait Szemes Béla, az emlékbizottság titkára, valamint Kiss Gábor főkönyvtáros ismertette. Az emlékév alkalmából verses kiadvány készült az ünnepelt műveiből, amit a megjelentek elvihettek magukkal.

Szöveg: Soós Aliz

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

e89bg3sHNUk
# Kapcsolódó galériák