2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Régészkedtek a Göcseji Múzeumban

Régészkedtek a Göcseji Múzeumban

2024. április 06., 17:00
Régészeti játszóház várta a családokat szombaton a Göcseji Múzeumban. A zalaegerszegi intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a régészeti feltárásokra. Ezt a tevékenységet szerették volna most közelebb hozni a látogatókhoz.

A sírfeltáráshoz szükséges eszközöket Orha Zoltán mutatta meg a gyerekeknek. A Göcseji Múzeum régésze szívesen mesél szakmájáról.

Régészként igazából olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy annyira nem kell a régészetet népszerűsíteni, mindenki gyerekkorában van egy olyan időszak, amikor régész akar lenni. Van, aki ezt kinövi, és van aki, mint én is, benn maradunk a dologban. És reméljük, hogy az utánunk következő generációk közül is valaki rákap így, hogy kipróbálhatja a sírbontást, és esetleg a későbbiek folyamán lehet, hogy régész lesz belőle.

A sír kincseket is rejtett. Földi Noel szita segítségével keresett és talált benne aranyat.  

Meg kell keresni a csontok között, fel kell ásni az egész teret, hogy megtaláljuk a kincseket.  

A kincskeresés mellett őskori ékszert készíthettek, színezhettek, kirakózhattak a gyerekek, és a zalavári templom makettjét is elkészíthették. Horváthné Pintér Éva négy és nyolc éves unokájával érkezett a programra. Gyakori vendégei a múzeumnak.

Minden programot szeretnek a lányok, a kézműves foglalkozást, tojásfestést, ami most volt, a múmiákat, a Mindszenty kiállítást. Minden programon részt vesznek.

A kora nyárias időben a múzeum előtt is várták programok a gyerekeket. Itt - egyebek mellett - agyagozhattak és célba dobhattak a résztvevők.

Szöveg: Frauenhoffer Márta

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

QLYa8awPU24
# Kapcsolódó galériák