2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
NŐnek lenni akkor… - Rendhagyó tárlatvezetés a Göcseji Múzeumban

NŐnek lenni akkor… - Rendhagyó tárlatvezetés a Göcseji Múzeumban

2024. február 15., 11:10
Rendhagyó tárlatvezetésre invitálták az érdeklődőket a Göcseji Múzeum szakemberei. A NŐnek lenni akkor… című időszaki kiállítás kilenc nő, közöttük gróf Festetics Mária különleges sorsát mutatja be. A témakörhöz kapcsolódó rendezvény vendége volt Bussay Dorottya, aki családi gazdaságban végez példamutató tevékenységet.

Festetics Máriára elsősorban Erzsébet királyné udvarhölgyeként emlékezik az utókor. Az már kevésbé ismert, hogy a császárné halála után a söjtöri kastélyba költözött, és gazdálkodásba kezdett.  

Rendbe szedte birtokát, és a legkorszerűbb gazdálkodási módokat kezdte alkalmazni. Nem röstellt benézni a disznóólba, az istállóba, gyakran járta a földeket. Mindezt olyan sikeresen művelte, hogy hamarosan annyi bevétele lett, hogy szép lassan visszavásárolta azokat a földeket, amit a szülei illetve a testvére kényszerűségből eladtak. Egy idő után már bővíteni is tudta a gazdaságot

- idézte fel Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa.

Festetics Mária 21. századi utódját Bussay Dorottya személyében találták meg, aki saját boraival érkezett. A nedűt Csörnyeföldön termelték, ahol hat hektáros szőlőbirtokot művelnek.

Többen a régióban és Magyarországon is nagyon szép eredményeket érnek el ezzel a nem egyszerű szakmával. Én a pincében, a szőlőmunkában, illetve a bor bemutatásban veszem ki a részemet. Úgyhogy azt gondolom, hogy jelenje van annak, hogy a nők egyre több úgynevezett férfiasabbnak gondolt munkákban, szakmákban vegyék ki a helyüket, és igenis helyt tudnak állni

- erről már Bussay Dorottya borász beszélt hírportálunknak.

A programsorozatot folytatják. A következő alkalommal Kovács Malvin - Zalaegerszeg első doktorkisasszonya lesz a központi téma. Az orvoslás 20. századi történetéről Gasztonyi Beáta, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója mesél majd a közönségnek.     

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

R3nf2ILBb4s
# Kapcsolódó galériák