2024.05.12., vasárnap - Pongrác napja
facebook
Keresés
Megtartották a Keresztury Szavalógálát

Megtartották a Keresztury Szavalógálát

2024. január 31., 17:00
Megtartották a hagyományos Keresztury Szavalógálát a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, ami a Keresztury-emlékév nyitóeseménye is volt. Zalaegerszeg híres szülöttének verseit a helyi gimnáziumok diákjai, illetve felnőtt szavalók adták elő.

Keresztury Dezső 120 éve született, Széchenyi-díjas író, költő, akadémikus. Ennek okán a város a 2024-es esztendőt hivatalosan is Keresztury Emlékévvé nyilvánította. Az eseménysorozat nyitányaként rendezték meg azt a szavalógálát, amit egyébként minden évben megtartanak.

Nagyon jó alkalom ez a szavalógála arra, hogy megszólítsuk a fiatalokat, illetve azokat, akik szeretnének emlékezni Dezső bácsira. Az idei alkalommal is ajánlottunk verseket, illetve novellákat – ezekből szabadon választhattak a diákok, és nagy örömünkre felnőttek is csatlakoztak ehhez a felhíváshoz

- nyilatkozta portálunknak Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvár igazgatója.

Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke beszédében elmondta: Keresztury Dezső az egyik utolsó hazai polihisztor volt, aki végigélte a 20. századot. Fontosnak tartja, hogy minden korosztály ismerje őt, és ápoljuk az emlékét:

Számtalan programmal próbálunk megemlékezni róla: fiataloknak szólóval is, mint ez a mai, és később még más, nekik szóló programok is lesznek. Az idősebbekre is gondoltunk: lesznek kiállítások, lesz domborműavatás, úgyhogy egész évre elosztjuk a megemlékezést.

A gálán az Ady és a Mindszenty diákjai mellett Keresztury alma materéből, a Zrínyi-gimnáziumból is érkeztek szavalók. Minden résztvevő emléklapot és ajándékot kapott.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

VzxZAWWRpK8
# Kapcsolódó galériák