2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Közösségi múzeum a gyakorlatban

Közösségi múzeum a gyakorlatban

2024. február 27., 16:00
Nemzetközi szakmai műhely Zalaegerszegen.

A kétnapos program első részét hétfőn Nagykanizsán, míg a másodikat ma a Mindszentyneumban tartották. Az eseményen olyan projekteket mutattak be, melyek bizonyították: az intézmények civil szervezeteket, helyi lakosságot és vállalkozásokat is sikeresen bevonhatnak a munkába. A regionális múzeumi műhelygyakorlatot a szentendrei Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a nagykanizsai Thúry György Múzeum illetve a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága szervezte. Ez az alkalom egy országos program első állomása.

Sziray Zsófia, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársa elmondta:

Ez egy négy alkalmas rendezvénysorozat, amit a Petőfi Kulturális Program keretében valósítanak meg. A Nemzeti Művelődési Intézet koordinálja, és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja. Ezen a négy alkalmon minden hónapban másik intézménybe látogatnak el, ahol a múzeumi élet újdonságaira hívják fel a kollégák figyelmét. Minden alkalommal nemzetközi vendégek is segítik azt, hogy a nemzetközi trendekről is tájékozódjanak a múzeumi kollégák.

A zalaegerszegi rendezvény középpontjában a Göcseji Múzeum közösségi régészeti projektjei álltak. Ezek közül legjelentősebb a 2016-ban indult pálos monostorok kutatása, ami Simmer Lívia és Havasi Bálint nevéhez kötődik.

A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója a Zalaegerszegi Médiacentrumnak kifejtette: számára nagyon izgalmas volt 2016-ban, és most is, hogy el lehet-e kezdeni egy kutatási projektet pénz nélkül, csak lelkesedésből. Mint mondta, az idő igazolta, hogy igen. A kutatásokat évről-évre folytatták, ezek Válluson indultak, kiteljesedtek Zala több helyszínén. Folytattak régészeti feltárásokat, ebből a vállusi és Zalacsány-Örvényeshegyi a legjelentősebb talán.

Havasi Bálint kiemelte még a fémkeresős közösségi kutatásokat, amit megyeszerte Eke István régész-térinformatikus koordinál. Az eseményen horvát szakemberek is részt vettek, akik a közönség aktív bevonását segítő módszertant mutatták be. Ezt különböző területeken alkalmazzák eredményesen – tájékoztatott Iva Klaric Vujovic, a Muses Ltd projektvezetője.

A program legközelebb Tatára látogat, ahol a fenntarthatóság és a zöld múzeum lesz a középpontban. Ezt követően pedig Gödöllőn, a múzeumi szolgáltatásokról cserélnek eszmét a szakemberek.

Szöveg: Szigeti Éva 

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

dAXsQJsOuho
# Kapcsolódó galériák