2024.05.04., szombat - Mónika, Flórián napja
facebook
Keresés
Komplex gyermektábort szerveztek Gébárton

Komplex gyermektábort szerveztek Gébárton

2023. június 29., 12:25
Komplex gyermektábornak adott otthont a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. Az immár 37. alkalommal megszervezett program során a diákok különböző népművészeti tevékenységekkel ismerkedhetnek meg.

Az egyhetes népi, alkotótáborba idén 27 fiatal jelentkezett. A szervezők honfoglaláskori mondákkal indítják a napot. Majd beosztják a résztvevőket csoportokba, aszerint milyen foglalkozásokot akarnak aznap kipróbálni.

A népi kézművességnek minden szakágával találkozhatnak. Így fazekoskodhatnak, agyagozhatnak, nemezelhetnek, gyöngyözés, ami nagyon népszerű. Hát itt is most szőhetnek is. Különböző játékokat készíthetnek. Ezenkívül már több éve nem volt fafaragás, hát ezt is bele szőttük ennek az évnek a programjába.  

– nyilatkozta Pozvai Andrea, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház kulturális szervezője.

A legtöbben Zalaegerszegről és környékéről érkeztek, azonban van szegedi táborozó is. Az esemény fő célja, hogy az általános iskolások játékos, kreatív formában sajátítsák el a népi kézműves hagyományokat.

A mostani táborban először egy gyapjúfilcből hímzéssel készült karkötőt csinálhattak a gyerekek. Aztán szintén gyapjúfilcből lovacskát készítünk. Levendulazsák a következő, amivel foglalkoznak. Illetve pénteken még nemezelni fogunk egy kicsit.

– tette hozzá Simonné Dávid Anita a tábor vezetője.

A kicsik egyik kedvence a bőrözés volt. Most különböző színű karkötőket, toll- és kulcstartókat készíthettek.  

Én bőrözést csináltam a mai napon, és az egész táborban nagyon jó volt minden, de nekem a leginkább a bőrözés tetszett. Amit a szüleimnek csináltam, sok dolgot.

– mesélte Takács Márton.

Szabó-Füleki Anabell elmondta:

Nekem az tetszett legjobban, hogy nemezeltem meg egy egeret csináltam meg csináltam még egy labdát is.

A program zárásaként az elkészült munkákból kiállítást rendeznek, amin a szülők is részt vehetnek. Itt lehetőségük van megnézni gyermekeik alkotásait, melyeket aztán haza is vihetnek magukkal.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

FkYW414UhNc
# Kapcsolódó galériák