2024.05.03., péntek - Tímea, Irma napja
facebook
Keresés
Húsvéti programokkal várták az érdeklődőket a szabadtéri múzeumok

Húsvéti programokkal várták az érdeklődőket a szabadtéri múzeumok

2024. április 01., 17:40
Megtelt húsvéthétfőn a Göcseji Falumúzeum. A XIX. századi falu portái között csokitojásokat kerestek, nyuszikat simogattak és kézműveskedtek a látogatók. A programokhoz idén a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum is csatlakozott, ahol illatkvízzel várták az érdeklődőket.

A támogatóknak köszönhetően idén is csaknem 1000 csokitojást rejtettek az úgynevezett tájékozódási pontok a zalaegerszegi skanzenben. A szülők és gyerekek közösen indultak a keresésükre. A 8 éves Benedeknek sikerült édességet találnia.

Nagyon szeretjük ezt a programot, most harmadszor voltunk itt. Sietünk összeszedni a pecséteket és leadjuk

- nyilatkozta a zalaegerszegi Médiacentrumnak Farkas Kata.

A Göcseji Falumúzeum tizenegy éve ad otthont a tojáskeresésnek. A legfőbb cél ezúttal is a tájékozódási futás népszerűsítése volt.

Az elsődleges és a legfontosabb a tájfutó sportág bemutatása. Behozzuk a városba ma már a tájfutást, tájfutó térkép készült a falumúzeumról és az olajipari múzeumról. Tájfutó eszközöket használunk, azokat helyezzük ki a terepre, azokat kell megkeresni. Gyakorlatilag egy mini tájfutó versenyt rendezünk, de itt nem az a cél, hogy fussanak azok, akik részt vesznek, hanem hogy megismerkedjenek a tájékozódási feladatokkal

- számolt be Fehér Ferenc, a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club elnöke.

A csödei kerített portán húsvéti népszokásokat elevenítettek fel. A gyerekek nyuszikat simogathattak, és a skanzen állatait is megcsodálhatták.

Józsi bácsinak köszönhetően 8-10 kis nyuszit lehet leginkább a kisgyerekeknek megsimogatni. Idén született két kisbárányunk, akik pár nappal ezelőtt kerültek ki a karámba, úgyhogy bennük is lehet gyönyörködni, arcfestéssel készültünk, póniszekerezés is lesz

- így Varju András, a Göcseji Falumúzeum tagintézmény-vezetője.

A szomszédos olaj- és gázipari múzeumban a locsolókölnik világával ismerkedhettek az érdeklődők.

Mi egy illatkvízzel készültünk, aminek az a lényege, hogy fel van sorakoztatva rengeteg illóolaj, virágillat, parfümillatok, illetve különféle fűszerek. És meg van szabva, hogy öt illat közül, melyiket lehet kiszagolni. Azt kell kitalálniuk a látogatóknak, hogy melyik az az öt illatanyag, amiket eléjük pakoltunk a kis dobozokban és papírokban

- árulta el Varga Vivien, aki önkéntes segítőként csatlakozott a múzeumi programhoz.

A húsvéthétfői eseményt a helyszínen kísérte figyelemmel az Egerszeg Rádió. Élő műsorukban bárki elmondhatta locsolóversét, amiért csokitojást kapott ajándékba.

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

o67LD3slfkU
# Kapcsolódó galériák