2024.04.29., hétfő - Péter napja
facebook
Keresés
Elhunyt Pap Éva Jászai Mari-díjas színművész

Elhunyt Pap Éva Jászai Mari-díjas színművész

2023. augusztus 21., 16:18

84 éves korában elhunyt Pap Éva Jászai Mari-díjas színművész – olvasható a Madách Színház Facebook-oldalán.

Pap Éva 1939. március 15-én született Pápán. Apja korán meghalt, édesanyja újból férjhez ment, hogy ne egyedül nevelje fel két gyermekét. Pap Éva 18 évesen, 1957-ben került fel Budapestre. Rögtön felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben végzett Simon Zsuzsa és Gáti József osztályában. A diploma megszerzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, mivel a kor szokásának megfelelően kötelező volt vidéki színháznál kezdeni. 1963-ban már Budapestre került a Nemzeti Színházhoz, majd 1966-ban átszerződött a Vígszínházba - írja a Papageno.

1982-ben újra a Szegedi Nemzeti Színház művésze lett, majd a következő évben Zalaegerszegre szerződött a Hevesi Sándor Színház társulatába. Két év elteltével, 1985-től a kecskeméti Katona József Színházban játszott, 1987-től pedig a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház tagja lett. Hat évig szabadúszó színész volt, majd 1994-től 2003-ig a Madách Színházban, az Oliver című előadásban az Öreg Sallyt, a Lugosiban Mimi Archót alakította. Legjelentősebb szerepe Németh László Széchenyi című drámájában Crescenita, amelyben férjével, Koltai Jánossal állt színpadra.

Pap Évát korán felfedezte a filmes szakma, pályája első tíz évében rengeteget filmezett. Többek között Keleti Márton, Makk Károly és Fábri Zoltán filmjeiben szerepelt rendszeresen. Szinkronszínészként is rendkívül aktív volt, Claudia Cardinalénak és Rita Pavonénak is kölcsönözte a hangját.

Fotó: Madách Színház/Facebook