2024.06.16., vasárnap - Jusztin napja
facebook
Keresés
Csipketalálkozó a Göcseji Tudásközpontban

Csipketalálkozó a Göcseji Tudásközpontban

2024. május 22., 08:38
Régiós találkozóra invitálta a balatonendrédi, mencshelyi és pécselyi csipkeverőket a Zalai Csipkeműhely. A Göcseji Tudásközpontban a tájegységek legszebb munkáiból nyílt kiállítás. A tapasztalatcserén a résztvevők új technikát is megismertek.

A balatonendrédi csipke története 1908-ig nyúlik vissza; Kájel Endre református tiszteletes ugyanis ekkor szervezte meg az első tanfolyamot a faluban. A hópehely mintát – mely a község címerének fő motívuma - felesége, Koroknai Zsófia tervezte. A csipkeverés az ezredfordulóra hanyatlásnak indult, ezért 2006-ban szakkört alakítottak azzal a céllal, hogy megőrizzék a mesterséget.

Hetente egyszer találkozunk, otthon csipkézgetünk és próbáljuk a hagyományt átadni. A helyi általános iskolában a felsősök a technikaórákon kötelezően tanulják a balatonendrédi csipkeverést. Nem kerül ki úgy leányka az intézményből, hogy ne tudjon legalább alapfokon csipkézni

- mesélte el Lovász Zoltánné, a Balatonendrédi Csipkeverő Szakkör alapító tagja.

Balogh Ernőné népi iparművész – aki egyben a csipkeház alapítója - egy gyermek és két felnőtt szakkört vezet Pécselyen. Míg a fiatalabbak az alapokat tanulják, a baráti körök a hagyományokat viszik tovább.

Ragaszkodunk a régi mintákhoz, amelyet Isó Lujza, Gazdag Károlyné tervezett a mencshelyiek számára. A másik felnőtt szakkör a Pécselyi Csipkeverő Hagyományokat Átörökítő Baráti Kör. Ők - a nevükben és benne van - átörökítik a csipke hagyományt, szél csipkéket készítettek. Ennek már 25 éve, hogy elkezdtük ezt a csipke átörökítő munkánkat

- mondta Balogh Ernőné, a Csipkeház Műhelygaléria vezetője.

A több mit 20 esztendős Zalai Csipkeműhely két éve a Göcseji Kézműves Egyesület égisze alatt működik. Heti foglakozásaikat a Göcseji Tudásközpontban tartják, és itt állították ki a saját, illetve a Balaton-felvidéki alkotók dísztárgyait.

Balatonendréden és Pécselyen vert csipkével foglalkoznak, mi - a Zalai Csipkeműhely - pedig a csipkeverés több technikáját is alkalmazzuk. A frivolitástól a reticelláig készítünk tenerife csipkét, és természetesen vert csipkét is. Ezeket a rögtönzött kis kiállításunkon is bemutatjuk, hogy elvigyék a hírünket, hogy mivel foglalkozunk

- erről már Gyenese Ferencné, a Zalai Csipkeműhely vezetője beszélt.

Vendégeik ezúttal a frivolitás technikát sajátították el. Az ajándékcsomagokat díszítő csipkeszalagokat is ezzel a módszerrel készítették.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

EsyB_ZgafNQ
# Kapcsolódó galériák