2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
Az órák bűvöletében – Preisz József gyűjteményéből nyílt kiállítás

Az órák bűvöletében – Preisz József gyűjteményéből nyílt kiállítás

2023. november 19., 07:59
Az órák bűvöletében címmel megnyitották a Göcseji Múzeum új, állandó kiállítását. A tárlaton Preisz József óragyűjteményéből mutatnak be válogatást. Farkas Ignác színművész Péntek Imre költeményével köszöntötte a Zalaegerszegért díjas mestert.

A Tisztelet hajdani és mai órásmesternek című vers a kőszínház előtti teret díszítő, földönjáró toronyóráról szól. Felújítása kapcsolódik Preisz József nevéhez, aki a csaknem félévszázad alatt létrehozott kollekciót is szeretné továbbadni a jövő nemzedékének.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata megvásárolta a gyűjteményt és érdemesnek tartotta arra, hogy a Göcseji Múzeumban egy újabb állandó tárlatot rendezzem be. A látvánnyal nemcsak az órásmesterséghez kerülhetünk közelebb, nemcsak az órák történetét ismerhetjük meg jobban, hanem talán valamit megérzünk abból a hozzáállásból, szeretetből, odaadásból, amit egy lokálpatrióta adni tud a városának.

- fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester.

Nagyon örülünk, hogy Preisz József órásmester a Göcseji Múzeumot választotta. Az érdeklődést látva, bátran kijelenthetjük, hogy újabb turisztikai attrakcióval gyarapodott a Göcseji Múzeum kínálata.

- erről már Havasi Bálint, Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója beszélt honlapunknak.  

A kiállítótérben 500 különleges időmérő látható, ezek közül a legrégebbi az 1600-as években készült. A szerkezetek érdekessége, hogy külön történetük van. Az elsőt - egy Pobeda órát – a mesterétől kapta az akkor másodéves diák, Preisz József.

Amikor sikerült megjavítanom és a ketyegő elindult, akkor a kezembe nyomta, és azt mondta: ez ajándék, legyen a tiéd. Hát így kezdődött, egy Pobedával. Akkor nem gondoltam arra, hogy lesz egy olyan gyűjteményem, amit több kiállításon is bemutatnak. Arra meg pláne nem, hogy egyszer állandó kiállításom lesz. Köszönöm a városvezetésnek és köszönöm a múzeumnak, hogy befogadta gyűjteményem.

- mondta el Preisz József.  

A kiállítás minden korosztálynak érdekes látnivalót kínál. Emellett a fiataloknak az idővel, illetve mérésével kapcsolatos új típusú múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek.    

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg 

XgcCVqb9AZY
# Kapcsolódó galériák