2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
9 rendkívüli zalai nő életútját mutatja be a Göcseji Múzeum tárlata

9 rendkívüli zalai nő életútját mutatja be a Göcseji Múzeum tárlata

2024. január 18., 14:00
„Nőnek lenni akkor…” címmel nyílt kiállítás a Göcseji Múzeumban. A tárlat 9 olyan zalai nő életútját és munkásságát mutatja be a 19-20. századból, akik ki mertek lépni a hagyományos szerepekből, és hivatásukban is megvalósították önmagukat.

Hatalmas volt az érdeklődés a kiállítás iránt, ezért egymás után két megnyitót is tartottak. A kurátorok célja az volt, hogy bemutassák azokat a jelentős női szereplőket Zalaegerszeg múltjából, akik nagy hatással voltak a város életére, mégis méltatlanul kevesen ismerik őket: van köztük színésznő, orvos, tánctanár és fényképész is.

Már régóta terveztük, hogy egyszer végre a hölgyekről is készítsünk egy kiállítást. A kutatásaink igazolták, hogy a történelmet nemcsak a férfiak írják, hanem - ha nem is emlékszünk sok hölgyre az elmúlt évszázadokból -, bizony ott voltak ők is a tettek mezején, a 19-20. században meg már különösen

- nyilatkozta portálunknak Béres Katalin történész, főmúzeológus, a kiállítás kurátora.

A megnyitó házigazdája, Havasi Bálint főigazgató elmondta: a 20. század a nők évszázada. Ennek megfelelően Európában több múzeum is foglalkozik a nők helyzetével. A mostani kiállítás is ebbe a sorba illeszkedik.

Azáltal, hogy ez a kiállítás a nőkről szól, de helyi témát dolgoz fel, helyi történetekbe van beágyazva, nagyon vonzó lehet mindazok számára, akik egy vonzó, új témát szeretnének találni, és azoknak is, akik a helytörténet iránt érdeklődnek vagy helyi identitásukat szeretnék megerősíteni

- mondta Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

A tárlat túlmutat a 9 nő bemutatásán. Korabeli tárgyak és interaktív elemek segítségével ismerteti meg a századforduló miliőjét.

Ennek a kiállításnak az is a különlegessége, hogy a bemutatott hölgyek meg is szólalnak. Minden bábunál meghallgatható a saját történetük egyes szám első személyben elmesélve. Nemcsak a hangjukat és az arcukat láthatjuk, hanem hozzájuk kapcsolódó tárgyakat is bemutatunk, amelyek a Göcseji Múzeum gyűjteményeiből származnak

- tudtuk meg Kiss Nóra néprajzkutatótól, a tárlat kurátorától.

A kiállítás további célja, hogy elgondolkodtasson és beszélgetésre késztessen a nők helyzetének, s lehetőségeinek változásáról. A tárlat május 31-ig tekinthető meg.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

oOztXndpPiQ
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek