2024.06.14., péntek - Vazul napja
facebook
Keresés
ZEGinfó: rendkívüli közgyűlést tartott Zalaegerszeg képviselő-testülete

ZEGinfó: rendkívüli közgyűlést tartott Zalaegerszeg képviselő-testülete

2023. július 18., 08:30
A rendkívüli közgyűlésen 13 napirendi pontot tárgyalt Zalaegerszeg képviselő-testülete. A döntésekről Balaicz Zoltán polgármester tájékoztatott közösségi oldalán. Változtatás nélkül közöljük ezeket.

„Módosult az Egerszeg Kártyáról szóló rendelet. Az új uszodában és a városi strandon bevezettük a 17 óra utáni kedvezményt, a Mindszentyneumban pedig a kombinált belépőjegyet. Annak érdekében, hogy mindkettőnél érvényesíteni lehessen a 20 százalékos Egerszeg Kártya kedvezményt, szükséges volt a rendelet módosítása.  

Megjegyzés: többen kérdezték az elmúlt időszakban, hogy miért csak az állandó lakcímmel rendelkező zalaegerszegiek igényelhetnek Egerszeg Kártyát és miért nem tudnak ilyet igényelni a csak tartózkodási címmel rendelkezők, vagy a környező falvakban élők. Próbálok erre egyszerű választ adni. Az Egerszeg Kártya kiadása azért az állandó lakcímhez van kötve, mert az önkormányzatok a központi, állami normatívát csak az állandó lakosok után kapják meg. Tehát, ha van egy személy, akinek van Zalaegerszegen tartózkodási címe, itt is él albérletben, itt veszi igénybe a szolgáltatásokat (gyermekének bölcsőde, óvoda, használja a helyijáratú buszokat, stb.), az utána járó állami normatívát az a település kapja, ahol az állandó lakcíme van. Vagyis a többi, állandó zalaegerszegi lakos után kapott támogatásból kell számára is biztosítanunk a helyi szolgáltatásokat. Az Egerszeg Kártyáért járó kedvezményeket az önkormányzat pótolja ki. Tehát ha például 10 ezer Ft egy AquaCity-be történő látogatás, az Egerszeg Kártyával rendelkező csak 5 ezer Ft-ot fizet, a másik 5 ezer Ft-ot pedig az önkormányzat fizeti ki az AquaCitynek. Azonban az állandó lakcímmel rendelkező személy után megkapjuk az állami normatívát, tehát van egyfajta fedezete, hogy miből kompenzálunk. Példa: ha egy debreceni polgár Zalaegerszegen tartózkodik, de Debrecenben rendelkezik állandó lakcímmel, akkor a debreceni önkormányzat megkapja utána az állami támogatást, miközben ott nem vesz igénybe semmilyen szolgáltatást, tehát (bocsánat a megfogalmazásért) nem is kerül semmibe az ottani önkormányzatnak. Miközben Zalaegerszegen él, itt veszi igénybe a szolgáltatásokat, amit az önkormányzatnak kell biztosítani, de támogatást mégsem kap utána a város, azt Debrecen kapja. Ezért van az, hogy az Egerszeg Kártyát, a kedvezmények biztosítását állandó lakcímhez kell kötni, hiszen így van fedezet a szolgáltatást kedvezményesen igénybe vevő esetén.

A településszerkezeti terv és az építési szabályzat módosítása az alábbi helyszíneket érintette:

 • Déli átkötő út tervezése 
 • Alsóerdei kerékpárút nyomvonalának pontosítása
 • Teskánd irányában tervezett kerékpárút nyomvonala 
 • A hamarosan épülő botfai kerékpárút szabályozásának pontosítása
 • Várkör utca, Mérleg tér és Budai Nagy Antal utca térségének szabályozása (bontás, új parkoló építése, Mérlegház visszaállítása)
 • Vizslaparki út 36. szám tulajdonosa társasház építését tervezi, így szükséges az útszakasz szabályozása
 • Köztársaság út déli részén parkoló bővítése
 • FLEX Posta utcai telephelyén tervezett jelentős iparfejlesztéshez szükséges szabályozások
 • Északi ipari parkban csapadékvíz elvezetés bővítése újabb gazdaságfejlesztési beruházások miatt

A testület több belterületbe vonás kapcsán is hozott határozatokat (Jedlik Ányos utca, Vad utca, Virágzó mező utca).

2023-ban részben Európai Uniós KEHOP, részben állami Modern Városok Program keretből több mint 1,8 milliárd forint értékű víziközmű felújítás valósul meg. Néhány fontosabb projekt:

 • Szent László utca ivóvízvezeték rekonstrukciója
 • József Attila utca ivóvízvezeték rekonstrukciója
 • Klapka György utca ivóvízvezeték rekonstrukciója
 • Perlaki utca ivóvízvezeték és szennyvízvezeték rekonstrukciója 
 • Kosztolányi utca ivóvízvezeték és szennyvízvezeték rekonstrukciója
 • Gesztenyés utca ivóvízvezeték és szennyvízvezeték rekonstrukciója
 • Ebergényi út ivóvízvezeték kiváltásának második és harmadik üteme, valamint a szennyvízvezeték rekonstrukciója
 • Ady utca szennyvízvezeték rekonstrukciója 
 • Iskola utca szennyvízvezeték rekonstrukciója
 • Pózva utca szennyvízvezeték rekonstrukciója

A háború okozta pénzügyi nehézségek, az európai energiaválság és a nemzetközi gazdasági problémák ellenére is sikerült kezelnünk a helyzetet Zalaegerszegen, így - más városokkal ellentétben - nyitva maradt és marad a színház és a bábszínház, valamint az uszoda, volt Egerszeg Fesztivál, van kvártélyházi szabadtéri nyári színház, megnyílt az AquaCity, a városi strandfürdő és a gébárti tóstrand, lesz jótékonysági családi nap az AquaCityben (augusztus 12.), lesz Vadpörkölt és Bor Fesztivál (szeptember 8-9-10.) és lesz Egerszegi Advent is, méghozzá újra jégpályával és egyéb újdonságokkal (december 1-től).  

Elhatároztuk, hogy látva az európai energiaválság negatív következményit, lényegesen csökkentjük városunk energiafüggőségét. Megszorítások helyett előre menekülünk és számos energiahatékonysági fejlesztést valósítottunk és valósítunk meg.  

Már 2014-2022 között is 76 önkormányzati, illetve egyéb középület energetikai modernizálása valósult meg 18 milliárd forint önkormányzati, állami, valamint Európai Uniós forrásból. Ezzel eddig évente 300 millió forintot spóroltunk (8 évet figyelembe véve ez több mint 2 milliárd forint), ennyit nem kellett kifizetnünk az érintett épületek fűtésére és világítására.

A saját, önkormányzati forrásokból, állami támogatásokból és Európai Uniós pályázatokból minél több zalaegerszegi épület energetikai felújítását, átalakítását és modernizálását valósítsuk meg, pontosan azért, hogy az előttünk álló évtizedekben jóval kevesebb energiát, gázt és áramot kelljen ezekben az ingatlanokban felhasználnunk (nyílászárók cseréje, napelemek elhelyezése, energiatakarékos világítás, új kazánok, külső hőszigetelés, stb.).

A lakosságot is szerettük volna segíteni, ezért a rászorulóknak gázár támogatási és villamosenergiaár támogatási programot dolgoztunk ki. A támogatás azokat a családokat célozza, akiknél a lakásuk/házuk adottságai (pl. régebbi, szigeteletlen, nem korszerű fűtésrendszerű épületek) miatt az államilag támogatott rezsiköltség fölé emelkedett a fogyasztásuk, de ez a jövedelmi viszonyaik miatt súlyos teher számukra. A támogatás összege gázár támogatás esetén legfeljebb havi 15.000 Ft, villamosenergiaár támogatás esetén legfeljebb havi 5.000 Ft.

2023-ban elindítottuk az ingyenes lakossági LED égőcsere programot, melyek kiosztása nyár végén kezdődik, valamint hamarosan elkezdjük az ugyancsak ingyenes társasházi LED égőcsere programot is.

A 2023-as év elejétől újabb energiahatékonysági fejlesztésekbe kezdtünk: önkormányzati épületek hőszigetelése, LED-es világítástechnikai modernizációk, energiatakarékos fényforrások használata, kazáncserék, fűtéskorszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése. A várható megtakarítás 40-50 százalék is lehet. Így – miközben fejlesztéseket hajtunk végre - meg tudjuk őrizni önkormányzatunk működőképességét, a költségvetés egyensúlyát és az 1800 önkormányzati dolgozó álláshelyét, béreik és járulékaik fedezetét.

Ennek a programnak a részeként, a Modern Városok Program 227 millió forint állami támogatását igénybe véve 1296 hagyományos lámpatestet (nagynyomású nátrium és higanygőz, valamint kompakt fénycső) cserélünk le új, modern égőkre, valamint az AquaCíty melletti parkolóban és az odavezető úton elindítjuk próbaképpen kiépítjük a HDMR Smart City rendszert (komplett web alapú világításvezérlő szoftvercsomag mozgásérzékelővel és körzetvezérlővel). Mindezzel évente 245 ezer kWh energiamegtakarítást és évi 66 millió forint pénzügyi kiadáscsökkentést érünk el.

Hamarosan elkezdődik a botfai kerékpárút építése, amihez szükségünk van egy 283 négyzetméteres állami területre is, amit közgyűlési döntés alapján ingyenesen megigényeltünk az államtól. 

A 2023. július 1. és 2026. június 30. közötti időszakra újra a ZTE Teke Klubbal kötünk szerződést a Roxy Tekeklub üzemeltetésére.

Emellett téma volt egy jánkahegyi önkormányzati telek értékesítése, alapítványok támogatása, testvérvárosi útról szóló beszámoló, valamint bérlakásokkal kapcsolatos döntések is.

A közgyűlési előterjesztések ITT olvashatók.

A közeljövő fontosabb eseményei:

 • Július 29.: Sör, Virsli és Hagymásbab Fesztivál
 • Augusztus 12.: Jótékonysági családi nap és főzés az AquaCityben
 • Augusztus 19-20.: Szent István napi rendezvények Csácsban és a Göcseji Falumúzeumban
 • Augusztus 26.: Sohollár, vadászati évadnyitó rendezvény
 • Szeptember 5.: 60 éves a József Attila Városi Tagkönyvtár
 • Szeptember 7.: Gálaműsor a 175 éves Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház tiszteletére  
 • Szeptember 8-9-10.: Vadpörkölt és Bor Fesztivál -
 • Szeptember: Mustra Borfolyam  
 • December 1-től Egerszegi Advent

A következő közgyűlés 2023. szeptember 14-én lesz.  

Zalaegerszeg, 2023. július 17.

Balaicz Zoltán  polgármester ” - olvasható a bejegyzésben

Fotó: Balaicz Zoltán/Facebook