2024.06.15., szombat - Jolán, Vid napja
facebook
Keresés
Több mint 30 csapat sütötte a prószát

Több mint 30 csapat sütötte a prószát

2023. május 29., 16:26
Huszonhetedik alkalommal rendeztek Göcseji Prószafesztivált Zalaegerszegen. A kóstolni vágyókat ezúttal a Gébárti Szabadidőközpontba várták, ahol több mint 30 csapat sütötte a helyi specialitást. Az evés mellett a hagyományok ápolására is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők.

A könyvtárasok csapata a hagyományos mellett ízesített prószákkal is megpróbálkozott. Ők most vettek részt először a fesztiválon.

- „Igazság szerint a legfinomabbak az ízesített prószáink. Van, amit szalonnával készítünk, van snidlinges, ami a Deák téri fűszerkertünkből származik, illetve kínálunk zöldséges prószát a vegánoknak. De a legfinomabb a szalonnás prószánk.”

– árulta el Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa.

Az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület évek óta résztvevője a programnak. Most is hatalmas adagot sütöttek.

- „25 kilogramm krumplival készültünk, amihez tíz liter aludttejet adtunk. Rendes, hagyományos aludttejet, amit mi altattunk. Sima, hagyományos prószát sütünk, de a zsűrinek egy kis különlegességgel is készültünk. Medvehagymás pestóval és olasz fűszerekkel bolondítjuk meg a prószát”

– tudtuk meg Kissné Kovács Máriától, az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület oszlopos tagjától.

A rendezvény visszaköltözött tavaly kiindulási helyére, a Gébárti-tó partjára, ahová idén is több ezren látogattak el.

- „Már tavaly egyértelműen bebizonyosodott, hogy jó ötlet volt visszatérni Gébártra. Akkor és most is több mint 30 sütőcsapat jelentkezett. Azt gondolom, hogy az érdeklődés a tetőfokán van, rengeteg ember jött el a rendezvényre. Igyekszünk kiszolgálni őket”

– nyilatkozta a portálnak Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső VMK igazgatója.

A prósza mellett hagyományőrző pünkösdi programokat is kínáltak a vendégeknek. Mesterségbemutatók, kézműves játszóházak és népzenei koncertek is szerepeltek az étlapon.

A prószák értékesítéséből befolyt bevételt pedig ezúttal is jótékonysági célokra ajánlották fel a csapatok. A többség idén a páterdombi tűzeset károsultjainak segített.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

 

VEyVE1LO09Y
# Kapcsolódó galériák