2024.06.20., csütörtök - Rafael napja
facebook
Keresés
Pünkösdi prószafesztivál

Pünkösdi prószafesztivál

2024. május 20., 18:00
Pünkösdhétfőn minden adott volt ahhoz, hogy egy kellemes délutánt töltsenek el a látogatók a Gébárti-tó partján. A családi pünkösdölést összeköthették a prószafesztivállal, és a jó időben sokan sétálták körbe a tavat is.

Pünkösdhétfőn a Gébárti-tónál megnyílt az alkalmi Prósza utca. Baráti, családi, munkahelyi közösségek sütötték ezt a jellegzetes zalai ételt.

Krumpli kell bele, liszt kell bele, aludttej, az a jó, igaz, de kefirt szoktak bele rakni, abból is kaukázusi kefirt, és egy kis fokhagyma. 
- Van valamilyen titkos összetevő?
Tettünk bele medvehagymát

- árulta el Szabóné Tollár Judit.

A zsűri éppen erre volt kíváncsi: milyen plusz hozzávalóval tudják a csapatok egyedivé tenni az általuk kínált prószát - tudtuk meg Tóth Endre mesterszakácstól. 

Ez a régi zalai konyhának az alapvető étele volt. Itt, Göcsejben nagyon jellegzetes a prósza, innen vitték el különböző helyekre, hiszen lapcsánkaként vagy más elnevezésekkel is használjuk, akár az Alföldön is megtalálható.

Voltak, akik az ország távolabbi részéről ejtették útba a fesztivált, és bár otthon is sütnek prószát, itt új ötleteket kaptak az elkészítéséhez - árulta el a budapesti Szegváriné Varró Tünde.

Eddig én csak aludttejes prószát készítettem, és most ez a krumplis nagyon megfogott, úgyhogy ezt fogjuk majd használni és finomítgatni annak alapján, ahogy a hölgyek meséltek a receptről.  

Ennél a családi csapatnál édes prószát is kóstolhattak a vendégek. Míg az édesapa krumplit pucolt, az unokák a prószát ízesítették, a munka oroszlánrészét pedig a nagymama, Dani Csabáné vállalta. 

Végül is ugyanaz, csak más feltétet tesznek rá: nutellát, porcukrot, gyümölcsöt, eperlekvárt.

Ez a rendezvény is egyike Zalaegerszeg közösségépítő programjainak. Ezúttal 28 csapat látta vendégül a fesztiválozókat - mondta el Balaicz Zoltán polgármester.

Nagyon jó a hangulat, szerencsére az időjárás is mellettünk van, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy egy olyan rendezvényünk legyen, ami egyszerre szól a zalai gasztronómiáról, a finom göcseji ételekről, italokról, és arról, hogy együtt vagyunk, hogy mosolygunk, hogy közösséget alkotunk.

A színpadon - ottjártunkkor - épp a Kolompos Együttes zenélt, az alkotóházban pedig kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket. 

Szöveg: Ferenczy Gyöngyi

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

aeu8HDDxIm0
# Kapcsolódó galériák