
Lecsónap a piacon – A bográcsokban hagyományos és különleges változat is készült
A rendezvényt Káldi Dávid önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki köszöntőjében a konyhaművészet történetéről is beszélt.
A lecsó ugyan nem autentikus magyar étel – hiszen balkáni közvetítéssel jutott el hozzánk –, de a huszadik század elejétől kezdve a magyar gasztronómia egyik alappillére. A legismertebb recept az az egyrész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika. Ugyanakkor a mondás szerint ahány ház, annyi szokás, azaz annyi féleképpen lehet elkészíteni. Simonffy András fogalmazta ezt nagyon szépen: „Az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen. Egy, mégis annyi, ahányan hisszük."
– idézte az író szavait Káldi Dávid önkormányzati képviselő.
Az ízekben gazdag paradicsomot és paprikát változatos módon lehet elkészíteni, és erről a látogatók is meggyőződhettek. A szakember a mediterrán változat titkos receptjét is elárulta.
Kaliforniai és kápia paprikát is tettünk bele, mivel az egy kicsit édeskésebb, és így jobban kiemeli a paradicsom ízét. Amikor már majdnem készre főtt a lecsó, akkor külön-külön lepirítjuk, a cukkinit és a padlizsánt, is úgy megy bele. Így a cukkini és a padlizsán is ropogós marad. Tálaláskor termelői fetasajtot morzsolunk a tetejére. Olasz kenyértípust, a focacciat adunk hozzá, mert az egy lágyabb kenyér
– mondta Major Bence, a Parázs Bisztró ügyvezetője.
A hagyományos lecsónak is nagy sikere volt. Bár a fogások más-más ízvilágot képviseltek, közös bennük, hogy mindkét bográcsba hazai alapanyagok kerültek.
Az alapja egy kolozsvári szalonna, ami zsírt enged, tehát zsírt nem teszünk hozzá. Erre jön a vöröshagyma, szigorúan csíkokra vágva, tehát nem aprítjuk csak daraboljuk. Erre jön jó minőségi magyar paprika. A mennyiségre és a minőségre azért kell figyelni, mert nem mindegy, hogy mennyi levet enged. Ehhez kerül hozzá a jó minőségi magyar paradicsom, majd a végén pedig a lecsókolbásszal fűszerezzük
– erről már Németh Roland zöldség- gyümölcskereskedő beszélt.
A nyár végi tematikus nap már hagyománnyá vált, és évről évre egyre több látogatót vonz.
Érdekes módon beékelődött a két nagy városi program közé; a jótékonysági főzés, illetve a vadpörkölt fesztivál közé. Furcsa módon, már évek óta mi vagyunk a köztes hétvégi attrakció a városban. Ugyanakkor ezzel szeretnénk megköszönni az ide látogatóknak a vásárlást, a hűséget, és azt, hogy kitartanak a zalaegerszegi piac mellett
– hangsúlyozta Horváth István, a Zalaegerszegi Vásárcsarnok igazgatója.
Ősz elején a káposzta lesz a központi téma. A zöldségféleségből az egervári Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesületének tagjai készítenek kóstolót.
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg