2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Ígéretes évre számítanak a pálinkafőzők

Ígéretes évre számítanak a pálinkafőzők

2024. július 04., 19:40
Megérkeztek az idei első cseresznye, barack és meggycefrék a Göcseji Pálinka Manufaktúrába. A hagyományos ízek mellett, egyre többen főzetnek olyan különlegességekből, mint a füge, vagy az eper.

Biztatóan indul a szezon, ugyanis mennyiségben és minőségben egyaránt jó gyümölcstermésre számíthatnak a gazdák. Noha az utóbbi években a fákon csekély mennyiségű cseresznye maradt, idén bőven akadt pálinkának való.

Cseresznye az egy nehéz gyümölcs, szaporátlan, nem nagyon lehet rávenni az embereket, hogy összeszedjék, de úgy néz ki egyre népszerűbb lett. Jött már elég sok megkeresés a cseresznyére is, hozzák az emberek. Idén hála istennek elég korán kezdünk, jó két héttel korábban érnek a gyümölcsök, mint ahogy az elmúlt években

- mondta portálunknak Nagy Norbert, a Göcseji Pálinka Manufaktúra vezetője.

A szakember a tiszta, gondosan előkészített cefre fontosságát hangsúlyozta. Egyidejűleg arra figyelmeztetett, hogy csak érett gyümölcsöt érdemes gyűjteni, melynek aprításáról és pépesítéséről is ajánlott gondoskodni.  

Cseresznyékkel, meggyekkel elő szokott fordulni, hogy egészben hagyják, csak beleszedik egy edénybe. Ha a gyümölcs húsa nincs feltárva, akkor a forrás elhúzódik vagy nem is teljesen forr ki a cefre. Erre vigyázni kell. A magozás nálunk megoldott, tehát ha idehozzák és magos a cefre, akkor mi kimagozzuk, magosan nem főzünk le pálinkát.

Nagy Norbert hozzátette: még mindig a kajszibarack a legkeresettebb pálinka. Ebből a magyar fajták most kezdenek el érni és a kedvező időjárásnak köszönhetően idén bőséges termés ígérkezik.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

I-ftEq760Rg