2024.05.21., kedd - Konstantin napja
facebook
Keresés
Hagyományőrző napot tartottak - Igazi programkavalkád a Göcseji Tudásközpontban

Hagyományőrző napot tartottak - Igazi programkavalkád a Göcseji Tudásközpontban

2023. május 13., 12:33
„Nekem a természet – régen és ma” címmel tartottak hagyományőrző napot és helyi termék vásári forgatagot Zalaegerszegen. A programot a Madarak és Fák, valamint a rajzolás világnapjával kötötték egybe, így igazi kavalkád fogadta a Göcseji Tudásközponthoz látogatókat.

A Göcseji Szegek Néptáncegyüttes előadása igazi vendégcsalogató volt. Produkciójukat nagy érdeklődés övezte. A hagyományos helyi termékek iránt érdeklődők pedig bőséges kínálatból válogathattak a piacon.

Pacsai Gézáné csipkéi például több technikával készültek. A nyugdíjas csipkekészítő 20 éve űzi ezt a mesterséget. - „Nagyon sok időbe telik, amíg tényleg egy-egy darabot elkészítünk, akár betétcsipkét, aminek mindkét széle egyenes, ezt pl. az ingek ujjába szokták varrni, vagy az úgynevezett szélcsipkét, amit az ingek szélére az ujja végére varrják, vagy a lepedő végére szokták még varrni.” - mondta el portálunknak a csipkekészítő.

A gyerekeknek ingyenes kézműves programokat kínáltak. A legkisebbek több népi mesterséget is kipróbálhattak, emellett rajzos foglalkozásra is várták őket. A Göcseji Tudásközpontban ősztől rendszeresen tartanak ilyen tematikus napokat. Most a madarak kerültek a középpontba. - „Az emeleten az épületben különböző kézműves foglalkozásokat tartunk. Készíthetnek bőrből rigókat, madarakat. Azon kívül kerámiával korongozhatnak, különböző formájú tárgyakat. Madarakat varrunk textilből és a természet és a madarakkal kapcsolatos rajzokat is készítünk Gacsal Gábor művésztanárral.” - tájékozitatta oldalunkat Nikitscher Bernadette, szakmai koordinátor.

A házban dolgozók minden héten nyitott műhelyekkel is várják a látogatókat. Itt a különböző kézműves mesterségeket ismerhetik meg a gyermekek és felnőttek egyaránt.

 

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

Idc9OuN5RHw
# Kapcsolódó galériák