2023.05.28., vasárnap - Emil, Csanád napja
facebook
Keresés
Hadisírokat gondoztak Zalaegerszegen a magyar hősök emlékünnepén

Hadisírokat gondoztak Zalaegerszegen a magyar hősök emlékünnepén

2023. május 25., 13:02
Karbantartást végeztek a 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda katonái és a Ganz Ábrahám Technikum kadétjai az első világháborús katonai temetőben. A programot a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója, valamint a magyar hősök napja alkalmából szervezték.

A jubileum kapcsán vármegyénként 175 hadisírt és hősi emlékművet tettek rendbe. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a hazáért elhunytakra.

Megemlékezünk azokról a hősökről, azokról a háborúban elhunyt katonákról, akiknek mi az emlékét folyamatosan ápoljuk. De most lehetőségünk van arra, hogy a kadétokkal, a fiatalokkal együtt egy picit rendbe tegyük a sírokat, karbantartsuk a temetőt és megemlékezzünk ezzel egyidejűleg ezekről a katonákról.

 – mondta Ferge László őrnagy, a 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője.

A sírok megtisztítása mellett a környezetet is rendbe tették a résztvevők. Munka közben ismereteik bővítésére is lehetőség nyílt.

A csapat egyik fele itt szedi össze a leveleket és gereblyéz. A másik felének pedig egy rendhagyó történelem óra van. Első világháborús fegyvereket mutatnak be.

 – közölte Gadányi Péter.

A kihelyezett tanórán a kadétok megismerkedhettek az Osztrák-Magyar Monarchia haditörténetével. Kezükbe vehettek olyan jelzőpisztolyt, kitüntetéseket és fegyvereket, amelyek az 1900-as évek végéről maradtak fenn.

– nyilatkozta Sziráki Péter, oktató.

Minden egyes katonai esemény, ami kötődik az iskolához vagy a városhoz, fontos nekünk. És hogy a gyerekek részt vegyenek olyan lehetőségekben, ahol katonákkal is találkoznak, illetve a katonai élet valamelyik formájához hozzátartozik. Így a hadisír-gondozás nagyon fontos nekünk is, és nagyon jó kapcsolatot ápolunk a helyi Hadkiegészítő Parancsnoksággal, így bármikor hogyha megkérnek minket nagy örömmel jönnek a gyerekek ezen részt venni.

A katonák és a kadétok a munka végeztével lerótták kegyeletüket a temetőben található emlékműnél.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

vpzSN4vfKTM
# Kapcsolódó galériák