2024.06.24., hétfő - Iván napja
facebook
Keresés
Népszerű volt a GreenTech második napja is

Népszerű volt a GreenTech második napja is

2023. május 26., 17:03
Kétnapos szakkiállítást és konferenciát tartottak Zalaegerszegen. A GreenTech-et immár negyedik alkalommal szervezték meg a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A zöldenergia és fenntarthatóság témában idén 70 kiállító várta az érdeklődőket.

Többek között egy a Miskolci Egyetem által 2019-ben fejlesztett bányarobotot is bemutattak. Ennek segítségével Európa mintegy 10 ezer bányáját tudják feltérképezni, és nyersanyagokat a felszínre hozni. A szakkiállításon a fenntarthatóság is fontos szempont volt. Többen - köztük Tornyos Ágnes - újrahasznosítható és többször felhasználható termékeket mutattak be.

- „Minden iparág hozza a maga csúcstechnológiáját, minden iparág be tudja mutatni azt, hogy miben a legjobb és ez nagyon fontos a fejlődés szempontjából, hogy mindenki lássa. Az egyéneknek is nyújtunk cselekvési alternatívát, ezért vagyok én is itt. Egy egyénnél a legalapvetőbb cselekvési alternatíva a vásárlás. Én vásárláshoz használható textíliákat tudok biztosítani a számukra, hogy az egyszerhasználatos műanyagokat ne használják.” - mondta el portálunknak Tornyos Ágnes.

A programon a pályaorientáció és a fiatalok szemléletformálása is helyet kapott. Virrasztó Sára és osztálytársai az iskolai fenntarthatóság pályahét keretében érkeztek a rendezvényre.

- „Én úgy gondolom, hogy a fiataloknak mindenképpen a fenntarthatóság mellett kell dönteni, és például a PET-palackot, a fémet külön kell gyűjteni. Tehát mindenképpen hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy a Föld jobb legyen és élhetőbb és a fiataloknak kell ezt jobbá tenni.”

A kiállítás mellett szakmai előadások színesítették a napot. Az eseményen részt vett Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter szerint egy ilyen rendezvényen a vezetők mellett az ipari szereplők és fejlesztők átfogó képet kapnak a jövőbemutató irányzatokról. A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarországnak szüksége van az Európai Uniós támogatásokra, ahhoz, hogy környezetbarát, megújuló energián alapuló energiahálózatokat tudjon kiépíteni.

- "A most folyó tárgyalások, amik a helyreállítási alapnak nemcsak a mintegy 2300 milliárd forintos támogatási részét, hanem az ezt meghaladó hitelrészét is hasznosítani fogja, az egyik hangsúlyos problémája az energetika, illetve ehhez kötődően a zöld átmenetet szolgáló beruházások, illetve az ezekhez való EU-s pénzügyi támogatások megszerzése.” - tájékoztatott a miniszter.

A zalaegerszegi GreenTechen különböző elektromos járműveket és az iparághoz kapcsolódó innovációkat szintén bemutattak a nagyközönségnek.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

BwiCY7bQ9JE
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek