2023.12.09., szombat - Natália napja
facebook
Keresés
Erzsébet napot rendeztek a Göcseji Tudásközpontban

Erzsébet napot rendeztek a Göcseji Tudásközpontban

2023. november 19., 17:06
Megrendezték az első Erzsébet napot a Göcseji Tudásközpontban. A névnapi szokásokat a kézművesfoglalkozásokon elevenítették fel. A mesesarokban a Szent Erzsébetről szóló történeteket és dalokat idézték fel.

A jeles napon azok is felkeresték a tudásközpontot, akiknek – bár ez régi vágyuk volt - erre korábban nem volt lehetőségük.

Nagyon jó érzés jó érzés bejönni. Kedvesek az emberek, szeretettel fogadtak bennünket, és a kenyérosztás is nagyon tetszett.

- mondta el Köpör Rozália, aki első alkalommal látogatott el a létesítménybe.   

Az említett programelem Szent Erzsébet legendájához, azaz a rózsacsodához kapcsolódik. Ezúttal az erdélyi viseletbe öltözött leány a vendégeket kínálta frissen sült kenyérrel. A rózsát több formában is megjelenítették: a látogatók különböző alapanyagokból - csuhéból, bőrből, szalmából és nemezből is elkészíthették a virágot. A műhelyben a csipkeverést sajátíthatták el.

A Göcseji Tudásközpont egyik feladata, hogy a hagyományokat, a jeles napokat, a szokásokat megőrizzük, és megismertessük az új generációval. Erzsébet naphoz nagyon sok tradíció fűződik, és ez alkalomból szerveztünk kézművesfoglalkozásokat.

- foglalta össze Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója.   

Hozzáfűzte: a novemberi névnap Árpád-házi Szent Erzsébethez vezethető vissza, aki ápolta a betegeket és gondoskodott a szegényekről, illetve az árvákról. Emlékére adománygyűjtést szerveztek. Az írószereket, édességet és játékokat a nehéz körülmények között élő diákok között osztják majd szét.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg 

057ZN3Rmdp4
# Kapcsolódó galériák