2024.06.20., csütörtök - Rafael napja
facebook
Keresés
Zalában minden ötödik lakásvásárló külföldi

Zalában minden ötödik lakásvásárló külföldi

2024. május 19., 11:15

Zala megyében már a lakásvásárlók 21,1 százaléka külföldi volt 2023 negyedik negyedévében – ez derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból. 

A fejleményekről a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentése alapján számolt be a Magyar Hang. Ezzel Zalában újabb csúcsot ért el a külföldi vevők aránya.  

Somogy megyében és a pesti belső kerületekben eközben csökkent a külföldi vásárlók száma. De még így is húsz százalék körüli arányt testesítenek meg a nem magyar vevők.  

Az MNB megjegyzi azt is, a külföldi vevők hozzátesznek egyben a magyarországi lakásdráguláshoz. Viszont még így is kevesebbet, mint a spekulatív célú ingatlanvásárlások. Országos szinten eközben évek óta öt-hat százalékot tesz ki a külföldi vevők aránya.  

A jelentésben akadnak még aggodalomra okot adó adatok. Éves szinten újra minden településtípuson emelkedni kezdtek a lakásárak azt követően, hogy 2022 második félévében még mérséklődtek. A bérleti díjak ráadásul a lakásárakat meghaladó éves dinamikával emelkedtek. Azért akad pozitívum is: a jövedelmek a lakásáraknál gyorsabban emelkedtek a tavalyi évben.

A lakások saját forrásból való megfizethetőségét leíró lakásár/jövedelem mutató a 2014 eleji mélypontjáról 2022 második negyedévére Budapesten kétszeresére, országosan 1,8-szorosára emelkedett, majd az ideiglenesen csökkenő lakásárak és a magas nominális bérdinamika következményeként mérséklődni kezdett

– olvasható a jelentésben.  

Fotó: illusztráció/Freepik