2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Mezőgazdasági munkagépek az utakon – óvatosságra intenek

Mezőgazdasági munkagépek az utakon – óvatosságra intenek

2024. július 10., 16:16

Országszerte aratnak, ezért nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek. Mindez fokozott figyelmet követel valamennyi járművezetőtől – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. A kis sebességgel haladó kombájnok, traktorok és szállítójárművek előzése csak abban az esetben biztonságos, ha az útszakasz jól belátható.

Gyergyák Szabolcs harmincéves rutinnal vezeti mezőgazdasági munkagépeit. Traktorral, kombájnnal és dupla pótkocsival is gyakran megjelenik az utakon. A problémát abban látja, hogy a közlekedők nincsenek tekintettel rájuk.

Nem veszik figyelembe azt, hogyha egy stop táblánál állsz akár egy főközlekedési úton, mögötted van akár még két pótkocsi, egy 15 méteres szerelvény. És egy traktor nem úgy indul, mint egy személyautó, hogy berakom sebességbe, adok egy gázt, aztán kiugrottam és megyek. Elnézek jobbra, elnézek balra, éppen van egy völgy. Az elkerülő, a 76-os nagyon veszélyes szakasz, erről már volt szó. Úgy tűnik, hogy most megkapjuk az engedélyt is, amikor mezőgazdasági munkák vannak, akkor a 60-as táblát kihelyezhetjük, kapunk két táblát.

A mezőgazdasági járművek közlekedésére a rendőrség is kiemelt figyelmet fordít. Az óvatosság mellett a rakományok megfelelő rögzítése és a jól láthatóság biztosítása is rendkívül fontos.

Nagyon figyeljenek oda elsősorban a bekanyarodásnál, az irányváltoztatásnál, olyankor következik be a legtöbb baleset ezekkel a gépekkel kapcsolatban. Illetve a gépvezetők részére, amit nagyon megfogadásra kérünk, hogy amikor fel-vagy lekanyarodnak közútról a sáros mezőgazdasági területre, akkor mindenképpen fokozott körültekintéssel vigyázzanak, akkor következik be a legtöbb baleset. Magas a rakomány, széles, annak rögzítésére is mindig kell, hogy figyeljenek mielőtt elindulnak

- mondta el a zalaegerszegi Médiacentrumnak Pilise János, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedési Osztályának vezető helyettese.

Ugyancsak kéri a rendőrség a mezőgazdaságban dolgozóktól, hogy az úttestre felhordott sarat – csúszásveszély miatt -, minden esetben takarítsák le.

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

rkLa5DIk22A
# Kapcsolódó galériák