2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Ezekre a tünetekre nagyon figyeljen, ha megcsípte egy tigrisszúnyog

Ezekre a tünetekre nagyon figyeljen, ha megcsípte egy tigrisszúnyog

2024. június 23., 08:45

Az ázsiai tigrisszúnyogok lehetséges terjesztői a dengue-láz kórokozójának, ami egy olykor súlyos következményekkel járó egzotikus betegség.

Mivel a potenciálisan halálos kimenetelű trópusi betegség Európa-szerte terjed, érdemes ismerni a tigrisszúnyogok okozta fertőzés korai figyelmeztető jeleit - írja a sokszinuvidek.24.hu nyomán az Infostart. Európai Unió-szerte összesen 130 esetet jegyeztek fel tavaly, ami azért aggasztó, mert ez a kétszerese az előző évinek, és a szakemberek attól tartanak, hogy a tendencia növekedni fog.

A tigrisszúnyog 22 féle vírus hordozója lehet, ilyen például a nyugat-nílusi vírusé, amely már megjelent Szlovákiában.

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően ez a szúnyogfaj már a magyarok kedvelt üdülőhelyein, így a Földközi-tenger térségében is egyre gyakoribb, de Magyarországról egyelőre csak behurcolt esetekről tudnak a szakemberek. Hozzáteszik, csak idő kérdése, hogy mikor bukkan fel nálunk is a fertőzés.

A dengue-lázat a következő tünetek jellemzik:

  • a csípés után 4-10 nappal jelentkezhetnek a betegnél influenzaszerű tünetek,
  • 2-7 napos láz léphet fel, erős hullámzással,
  • az első napokban bőrpír jelenhet meg az arcon,
  • jelentkezhet még erős fejfájás, szem mögötti fájdalom, ízületi- és izomfájdalmak, hányinger, hányás, jól kitapintható, duzzadt nyirokcsomók,
  • a második héten lapos, vörös kiütések jelenhetnek meg mindenfelé a testen, a tenyereken és talpakon pedig viszketés és hámlás is tapasztalható.

A legtöbb esetben a beteg egy-két hét után felépül, de előfordulhat, hogy a fertőzés súlyosabb formája alakul ki. Ez már életveszélyt is magában hordoz, ennek tünetei általában egy-két nappal azután jelentkeznek, hogy a dengue-láz kezdeti hulláma levonult, és a beteg jobban kezdi érezni magát. Ilyenkor megjelenhet súlyos gyomorfájdalom, rosszullétek, szapora légzés, fogínyvérzés, orrvérzés, nyugtalanság, rendkívüli fáradtság, véres hányás és hasmenés.

A szakértő szerint a fertőzés elkerülése érdekében lehetséges hosszú ujjú ruházat viselése, rovarriasztó szerek használata, szúnyogháló felszerelése, illetve, hogy lehetőség szerint ne hagyjunk állóvizet a kertben.

Fotó: Wikipédia/James Gathany/CDC