2024.05.11., szombat - Ferenc napja
facebook
Keresés
Csoportos csobbanással köszöntötték az új évet a Zalatriatlon sportolói

Csoportos csobbanással köszöntötték az új évet a Zalatriatlon sportolói

2024. január 03., 09:00
Egyre többen fedezik föl maguknak a hidegvizes csobbanás kedvező hatását és bátorkodnak bele az 5 °C körüli hőmérsékletű természetes vizekbe. A Balatonon Ábrahámhegytől Siófokig több évre visszamenőleg rendeznek újévi csobbanást, Zalaegerszegen azonban az idén került sor először az új év hidegvizes köszöntésére a Gébárti-tónál.

A Zalatriatlon által rendezett mártózáson tizenhatan vettek részt. A ragyogó napsütés kedvezett a csobbanóknak, akiknek többsége igyekezett minél előbb újra partra érni és száraz ruhába bújni.

Az esemény díszvendége a legendás triatlonista Ács László, aki kerékpárral érkezett Nagykanizsáról. Stílszerűen huszonnégy métert úszott gyorsban, majd egy pohár forró tea elfogyasztását követően újra nyeregbe pattant, hogy hazatekerjen, lehetőleg sötétedés előtt.

A csobbanás főpróbája viszont az ötletgazda, Kovács Gábor és a Zalatriatlon elnöke, Németh János közös, kerek születésnapjára, tavaly január nyolcadikára datálható, amikor öt klubtag bátorkodott bele a hideg vizű tóba.                                                                     

A klub további tagjai saját sütésű süteményekkel és forró teával fogadták a vízből érkezőket. Nézők is akadtak bőven a gáton az év első sétáját élvező zalaegerszegiek köréből.

Magyarországon a jeges Duna rendszeres átúszása a legendás szupermaratoni futó, Schirilla György és fia, ifjabb Schirilla György, alias Zsebi baba nevéhez fűződik.

A hidegvizes merülés kedvező hatásai közismertek: javítja a vérkeringést, az anyagcserét, a hangulatot, valamint erősíti az immunrendszert és oldja a stresszt.

Napjainkban Zimányi András tesz sokat a téli tihanyi Balaton-átúszás népszerűsítéséért. A nyílt vízi úszásnál érdemes megjegyezni a zalaegerszegi Mányoki Attila teljesítményét. Hét tengeri szorost (Ocean’s Seven) úszott át 12 °C körüli hőmérsékletű vízben, mellyel beírta magát a nyíltvízi úszás történetébe.

A tervek szerint Kovács Gábor hagyományteremtő kezdeményezését 2025. január 1-jén újra meghirdeti az alapításának harmincötödik évéhez közeledő Zalaegerszegi Triatlon Klub.

A csoportképen balról:

Bölecz Zoltán, Jakabfy Zoltán, Ács László, Kovács Gábor,  Németh János, Cseh Andrea, Czigány Ferenc, Péterffy Róza Luca,  Veszprémi Péter, Dr. Fenyősi Zoltán Bérces Edit, Wolf Ádám, Mezőfi Bence, Csermák Nikolett, Andor József, Hoffmann Tamás

Szöveg: Jóna István
Fotó: Zalatriatlon