2024.04.27., szombat - Zita napja
facebook
Keresés
Bravúrgyőzelemmel a második helyen zárta az alapszakaszt a ZTE NKK

Bravúrgyőzelemmel a második helyen zárta az alapszakaszt a ZTE NKK

2024. március 25., 08:04
A hazai pályán még veretlen listavezető otthonába látogatott a ZTE NKK a női amatőr kosárlabda NB I Fehér csoportjában. A fővárosiak az utolsó forduló eredményeitől függetlenül első helyen zárták az alapszakaszt. A ZTE NKK-nak csupán annyi volt biztos, hogy ha győznek, akkor 2. helyen zárják az alapszakaszt, míg vereség esetében indulhatott volna a számolgatás.

Zsíros Akadémia Kőbánya - ZTE NKK 81-83 (18-19, 14-25, 22-13, 20-17, 7-9). h.u.

Budapest, Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok, 50 néző, Jv: Bátovszky, Kruk.

Zsíros AK: Tatár (17/3), Gallyas (29/6), Fodor (18), Szeles (7/3), Tálas (-). Cserék: Takács (3), Pásztor (7). Edző: Tatár István.

ZTE NKK: Óházy (9), Kovács (27/15), Szórád (7/3), Ács (7), Jurkó (17/6). Cserék: Horváth Fru. (16), Kocsárdi R. (-). Edző: Rózsás Gábor.

Gyors triplával nyitották meg a kőbányaiak a pontgyártást, amire Óházy, Kovács és Jurkó is egy-egy duplával felelt (3-6). Nagy volt a rohanás és az adok-kapok, felváltva estek a kosarak mindkét térfélen, az első periódus végül 18-19-es állásnál ért véget. Gallyas ziccerével indult a második negyed, amire a zalaiak egy 7-0-ás rohanással válaszoltak, meglepve ezzel alaposan a hazaiakat, és ez a lendület a játékrész hajrájáig kitartott (28-44) és már 16 pontos előnyük is volt, miután Kovács Gina három perc alatt értékesített 3 tripláját Jurkó Noémi távolija követte. A vendéglátók a félidei pihenőre ügyesen faragtak a hátrányukból, 32-44-nél ért véget a küzdelem.

A nagyszünet után visszaesett a vendégek játéka, egyéni erőlködések, buta eladott labdák és kapkodás jellemezték a harmadik negyed elejét. A Zsíros Akadémia ezt könyörtelenül kihasználta és folyamatosan dolgozta le hátrányát, a 25. percben már a vezetést is átvéve (49-48). Időkérés után sikerült visszatalálni a helyes útra, ismét összeállt a ZTE NKK védekezése, Óházy két jó büntetője után pedig a pontgyártásba is belelendültek a lányok. Előbb 62-54-re léptek meg, majd a 34. percben már 68-56-os zalai vezetés állt az eredményjelzőn. A vendégek itt akár el is dönthették volna a mérkőzést, de elherdálták a nehezen megszerzett előnyt. A két időkérés ellenére 13-0-át repesztett pár perc alatt a hazai csapat és átvette a vezetést az utolsó percre fordulva (69-68). Itt egyértelműen vert helyzetbe került a ZTE NKK a saját hibáiknak köszönhetően. Az utolsó perc kaotikusan zajlott, előbb Szórád triplájával 2 pont volt a vendégek előnye, erre Tatár szintén triplával felelt, 1 pont oda. Horváth Fruzsina büntetőjével egyenlített a ZTE, majd Gallyas szerzett fontos 2 pontot övéinek, amivel 74-72-re vezettek a hazaiak. 5 másodperccel a vége előtt Kovács betört középre és leosztotta a belépő Szórád Annának, aki közeli tempóval egyenlített. 2.2 másodperc maradt, a hazai időkérés után azonban már nem történt pontszerzés, így jöhetett a hosszabbítás.

Kovács Gina ötödik triplája adta meg a ráadás alaphangját (74-77), amit Gallyas és Tatár egy-egy duplával fejeltek meg (78-77). Hazai büntető után Óházy és Kovács szép gólpasszokkal hozták helyzetbe Horváth Fruzsit, aki nem hibázott és zsinórban szerzett 5 pontjával (79-82) ismét hárommal vezettek a vendégek. Jó védekezések után Ács Alexandra büntetője lezárta (79-83) a találkozót, a Zsíros Akadémiának nem maradt elég ideje az egyenlítésre, fordításra. A végeredmény 81-83, újabb bravúr idegenben.

Rózsás Gábor:

A mérkőzés előtt személyesen gratuláltam ellenfelünknek az alapszakasz megnyeréséhez, ezt itt is szeretném megtenni, nagyon kiegyensúlyozottak voltak egész szezonban! Hullámzó összecsapás volt a mai, legalább háromszor le lehetett volna, le kellett volna zárnunk, de addig-addig "szórakoztunk", míg végül már stabilan az ellenfelünk kezében volt a győzelem és mi voltunk kilátástalan helyzetben. Nagyon keményen küzdött mindkét csapat! A sok-sok hiba és túlzott feszültség miatt nagy adag szerencse is kellett a győzelemhez, de a szezon összteljesítményét nézve úgy gondolom, hogy nagyon megérdemelték a lányok, hogy a 2. helyen zárják az alapszakaszt! Gratulálok a csapatomnak!

Szöveg: Jóna István

Fotó: Jóna István