2024.05.14., kedd - Bonifác napja
facebook
Keresés
A cseh Lubomir Ruzicka a ZTE KK új vezetőedzője

A cseh Lubomir Ruzicka a ZTE KK új vezetőedzője

2023. június 08., 11:20
Új vezetőedző ül le a 2022-2023. évi bajnokságban 4. helyen végzett Zalakerámia ZTE KK kispadjára a következő szezonban. A klub vezetése a cseh Lubomir Ruzickával állapodott meg, akit csütörtökön délelőtt sajtótájékoztató keretében mutattak be a sajtó képviselőinek.

Lubomir Ruzickával egy plusz egyéves megállapodást kötött a ZTE KK. A klub vezetése az új szakvezető megtalálása mellett párhuzamosan a játékoskeret kialakításán is dolgozik, így örömmel jelenthették be, hogy Keller Iván és Németh Ákos is újabb egy évre elkötelezte magát együttesükhöz. Fiatal játékosukkal, Szalay Domonkossal újabb kétéves szerződést kötöttek a kék-fehérek. Jelenleg rajtuk kívül a már korábban bejelentett Tóth Ádámnak és Csuti Kornélnak van élő szerződése a klubbal.  

Török Róbert, a Zalakerámia ZTE KK ügyvezetője a sajtótájékoztató elején először is megköszönte az önkormányzat, a szponzorok, a sajtó és természetesen a szurkolók támogatását, amivel sikerült elérni a legutóbbi negyedik helyezést.  

Amikor véget ér egy szezon, akkor a klubvezetésnek azonnal neki kell fognia az új csapat kialakításához

– mondta az ügyvezető.

Így tettünk mi is, aminek eredménye, hogy bemutathatjuk új vezetőedzőnket. A minimális elvárást a legjobb nyolc közé kerülésben jelöltük meg. A magyar mag eddig bejelentett tagjai mellett még egy hazai játékossal vagyunk tárgyalásban, de erről még nem szeretnék többet mondani.

Az új szakvezető, Lubomir Ruzicka azzal kezdte: nagyon örül, hogy itt lehet.  

Tizenöt esztendeje edzősködöm, kezdetben másodedzőként, majd vezetőedzőként Csehországban. Most a családommal meghoztuk azt a döntést, hogy váltsak és kilépjek onnan. 

– említette az új vezetőedző.

Arra a kérdésre, hogy miért esett a választásom a ZTE KK-ra könnyű válaszolni: a múltja miatt és az is közrejátszott ebben, hogy sikeres szezonon van túl az együttes. A másik ok, hogy szimpatikus volt az ajánlat, a csapat szurkolói. Fantasztikus tábora van a csapatnak, amely a hatodik ember tud lenni a pályán.  

Bencze Tamás, a klub szakmai igazgatója a választásról annyit árult el: olyan edzőt kerestek, akivel közös a szakmai irány.

A csapat stílusa hasonló lesz, mint az előző szezonban. Vagyis agresszív védekezésből gyors támadások vezetése, kevesebb statikus játékkal. Lubomir Ruzicka dolgozott a cseh válogatottnál, amely sokat játszott hazánkban, így ismerheti a magyar kosárlabdát. Az lesz a törekvésünk, hogy a hazai játékosaink még több lehetőséghez jussanak a következő szezonban.  

A 38 esztendős Lubomir Ruzicka korán abbahagyni kényszerült a kosárlabdát, amiben egy sérülés játszott közre, viszont így már nagyon fiatalon belekóstolt az edzősködésbe. Már 19 esztendősen a Pardubice B-csapatának irányításával bízták meg, és sikeresnek bizonyult ezen a pályán, így 22 évesen az egyik legismertebb cseh klub, a BK Prostejov ajánlatát fogadta el, amivel a cseh liga legfiatalabb másodedzője lett, hogy aztán vezetőedzőként is megillesse ez a titulus, amikor 2012-ben a Quanto Turi Svitavy csapatának az élére nevezték ki. 2014-ben a cseh bajnokság talán legismertebb és legsikeresebb csapatának a Nymburk másodedzője lett, a bajnoki cím mellett szerepeltek a VTB Ligában és a FIBA Cup legjobb 16 csapata közé kerültek. Ezzel párhuzamosan az egyik másodedzője volt egészen 2018-ig a cseh nemzeti csapatnak, így a válogatott mellett is nemzetközi tapasztalatokat szerzett. 2016-ban a Turi Svitavy vezetőedzője lett, egy hetedik, majd egy bajnoki negyedik helyezés után 2019-ben a Basket Brno kispadjára ült le. Az elmúlt négy szezont itt töltötte, 2021-ben elődöntős volt együttesével a cseh bajnokságban, ami a klub történetének addigi legjobb eredménye volt a nemzeti ligában, majd megismételték ezt, a most zárult bajnoki szezonban pedig a negyeddöntőig jutott a brnóiakkal.  

Lubomir Ruzicka a szeptemberi Göcsej Kupán a Brno együttesével már járt Zalaegerszegen, tehát nem teljesen ismeretlenül érkezett a városba, és a csapathoz. Hazájában az egyik legjobb feltörekvő edzőnek tartják, aki folyamatosan képezi magát és a sportág legújabb trendjeit követi munkájában.  

Fotók: Jóna István

63nLvtmwoTg
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek