2024.02.22., csütörtök - Gerzson napja
facebook
Keresés
Intenzív havazásra, télies útviszonyokra kell számítani Zalában is

Intenzív havazásra, télies útviszonyokra kell számítani Zalában is

2023. december 05., 17:44
A Magyar Közút és Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetést adott ki: körülbelül szerda éjféltől havazás, ónos eső és eső is várható.

Az ország délnyugati régiója felől csapadékzóna érkezik: kezdetben esőre és ónos esőre, később intenzív havazásra lehet számítani. Utóbbira december 5-én éjféltől lehet számítani, de a havazás különböző mértékben akár csütörtök délig is kitarthat.

A Magyar Közút és az OMSZ szerint a havazás intenzív lesz, jelentős mennyiségű hóra kell számítani. Az előrejelzés szerint Magyarország teljes nyugati felét érinti majd a havazás, Pest megyét és Bács-Kiskun megyét is beleértve.

Különösen fontos felkészülni az ilyen körülményekre közlekedési szempontból is, hiszen a havazás komoly fennakadásokat okozhat még úgy is, hogy a Magyar Közút teljes készenlétben áll. Ilyen helyzetben fontos, hogy mindenki extra körültekintéssel és fokozott figyelemmel közlekedjen, hiszen a csúszóssá váló út nem tréfa - hívta fel a figyelmet a Totalcar.

A biztonság érdekében a zalai katasztrófavédelem a következőket tanácsolja:

  • mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról,
  • aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak!
  • ha mégis útra kell kelni, akkor az ónos esőben vagy a havazás idején vezessen lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben, csak akkor előzzön, ha azt biztonságosan be is tudja fejezni;
  • csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel közlekedjen;
  • utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről;
  • induljon el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálja meg behozni senki az esetleges késéseket.
  • az autóba tankoljon a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyen magával feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadna, vagy hosszabb ideig kellene várakozni.

Az útviszonyokkal kapcsolatban érdemes lesz figyelni az utinform.hu-t, az időjárás alakulása miatt pedig a met.hu-ra is ajánlott rákattintani.

Alább a Magyar Közút és az OMSZ figyelmeztetését is részletesen el tudja olvasni.

OMSZ:

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.06. szerda éjfélig átmeneti ónos eső

Délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelynek jellemző halmazállapota kezdetben eső lesz, de a Dunántúlon már helyenként napközben ónos eső (ált. pár tized mm) is előfordulhat. Kiemelten a Dunántúli-középhegység térségében (főleg Bakony) nagyobb mennyiségű ónos csapadék is eshet (1-3 mm). Este a Dunakanyar, Budai-hegyek, Nógrád, illetve Mátra térségében lehet számítani átmeneti ónos esőre.

Estétől a Dunántúlon jelentős (tapadó) havazás

Estétől nyugat felől a csapadék halmazállapota egyre inkább havazásba vált, tartós havazás kezdődik a Dunántúlon. Szerda estig a legnagyobb mennyiség előzetes számítások alapján a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű. Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában ~5-15 cm vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység, kiemelten a Bakony 300 m feletti részein, ahol végig fagyhat, ennél több (20-30 cm-es) vastag hóréteg is kialakulhat. A szerda esti órákban a csapadék súlypontja a középső országrészre - beleértve a főváros térségét is - helyeződhet, ott is havazás kezdődik, melyből szerda éjfélig arrafelé lepel - 7 cm-es olvadozó hóréteg összegyűlhet. A magasabban fekvő részeken (pl. Budai-hegyek) ennél jóval nagyobb mennyiség (>10 cm) is lehullhat.

Magyar Közút:

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd estétől nyugat felől újra intenzív havazás kezdődhet, mely az egész dunántúli régiót, de főként a Balatontól északra fekvő területeket érinti majd, szerda estére pedig várhatóan a Duna-Tisza közét és néhány északi térséget is elérhet a havazás. A havazást megelőzően kedden napközben vegyes halmazállapotú csapadék, ónos eső is előfordulhat. A Magyar Közút továbbra is 0-24 órában, teljes kapacitással dolgozik, a szükséges előszórási munkákat is elvégzik majd, de a folyamatos havazás alatt időszakosan téliesebb útviszonyokra is számíthatnak a közlekedők. Utazás előtt a közlekedőknek érdemes lesz tájékozódni a www.utinform.hu oldalon az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről.

A legfrissebb előrejelzések alapján kedden napközben délnyugat felől érkezik a csapadékzóna, az Észak-Dunántúlon nagyobb területen van esély ónos esőre, majd a vegyes halmazállapotú csapadékot nyugat felől fokozatosan intenzív havazás váltja fel. A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható, de nem marad ki a szórásból Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Bács-Kiskun sem.

A Magyar Közút már november 10-e óta folyamatosan végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a kezelésébe tartozó utakon, nem lesz ez másként a napokban sem, a hóeséssel érintett területeken teljes humán és gépi erőforrással avatkozik be a közútkezelő. 

A szakemberek felhívják a teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják. Fel kell készülniük arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon, ahol nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó forgalmat fenntarthassák, így a közútkezelő munkagépei se vesztegeljenek a feltorlódott kocsisorokban. A környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

Fotó: illusztráció/MTI/Komka Péter

# Kapcsolódó cikkek