2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Idén is megrendezték a Göcseji Hacacárét

Idén is megrendezték a Göcseji Hacacárét

2024. június 29., 17:25
Tizenegyedik alkalommal rendeztek Göcseji Hacacárét Becsvölgyén. A nagyszabású rendezvényen a térség valamennyi néptáncegyüttese képviseltette magát. A résztvevőket a tánc mellett népi játszóházak, kézműves vásár és göcseji ételek is várták.

A színpadon fiatalok és idősebbek egyaránt bemutatkoztak. Produkcióikra a nagy meleg ellenére is sokan voltak kíváncsiak.

Tulajdonképpen ez a néptáncnak a megyei népünnepe. Ilyenkor, egy ilyen találkozón, hangsúlyosan találkozó keretein belül, a megye szinte összes néptáncegyüttese ellátogat hozzánk, 28-30 együttes közel 500 fellépő néptáncos minden korosztályból. A találkozónak az a lényege, hogy a generációk találkozzanak egymással

- fogalmazott a zalaegerszegi Médiacentrumnak Kiss-Molnár István főszervező, a Cserta Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

A táncegyüttesek tagjai főzőtudományukat is megcsillogtatták a fesztiválon. A Zalaszentgyörgyi Néptánccsoport prószája egy 86 éves néni receptje alapján készült – árulta el Kulcsár Zoltán.

Igazán a Göcsej reprezentálása talán a prószával van, illetve a lecsóval, ami a nagyközönség kiszolgálása az a lángos, illetve a gyerekek nagy kedvence a palacsinta, de hát őket is figyelembe kell venni.

A több mint tízéves múltra visszatekintő rendezvény híre mostanra messzire eljutott. Az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők a hacacáréra.

A helyi barátaink hívtak bennünket ide. Múlt évben is voltam megnézni ezt a fesztivált és nagyon jól éreztem magam. Igaz, hogy én kívülállóként, nem vagyok néptáncos, teljesen más művészeti ágakban mozgok, de nagyon nagy élmény látni ezt a ruhakavalkádot, a népviseletet és a népművészet szeretetét

- így Balla Ákos.

A tájegység értékeinek megismerésére a következő hetekben több alkalom is kínálkozik majd. Július 12-én indul a nyolcadik Göcseji Dombérozó, amely számos koncerttel, kulturális és gasztronómiai programmal csalogatja a zalai dombok közé a vendégeket.

Szöveg: Frauenhoffer Márta

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

JUZiUWsS3sg
# Kapcsolódó galériák