2024.02.22., csütörtök - Gerzson napja
facebook
Keresés
Energetikai korszerűsítés az autista védőotthonban

Energetikai korszerűsítés az autista védőotthonban

2023. december 14., 14:37
Befeleződött az autista védőotthon energetikai korszerűsítése Boncodföldén. A napelemrendszer telepítésére a Pro Filii Alapítványhoz nyújtottak be pályázatot. A beruházás költségeit a csaknem 9,6 millió forint támogatásból finanszírozták.

A napelemeket a 220 négyzetméter alapterületű épület két oldalán építették ki. A rendszert december elején helyezték üzembe. A fejlesztésnek köszönhetően az energiaköltség várhatóan 70-80 százalékkal csökken. Eddig havonta átlagosan 80 ezer forint volt az áramszámla összege.

Nagyon örültünk a pályázati lehetőségnek. Az energiaárak az utóbbi években nagyon megemelkedtek, a bentlakásos intézményünknek pedig nagy az energiaigénye. Egésznapos ellátást biztosítunk, mosunk, főzünk, fagyasztókat, hűtőszekrényeket, szárítógépeket üzemeltetünk. A melegvizet is villanybojler biztosítja.

- mondta el Jakab Mariann, Autista Sérültekért Zalában Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az otthonban 14 fiatal ellátásáról gondoskodnak. A főzéshez szükséges alapanyag egy részét, illetve a zöldséget és a gyümölcsöt saját maguk termelték. Tavasszal a veteményest szeretnék rendbe tenni.

A kiskertet szeretnénk fejleszteni magaságyásokkal. A pályázatot már benyújtottuk, most várjuk a döntést. Ez a projekt lehetőséget adna egy autista barát kiskert kialakítása, ahol tudjuk a fiatalokat foglalkoztatni, és a konyhára is tudunk termelni.”

- ismertette Jakab Mariann.

Az intézmény lakói most a karácsonyra készülnek. A társalgóba fenyőfa kerül, amit december 21-én a gondozókkal és az alapítvány munkatársaival együtt díszítenek majd fel.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

KhkAl3-EzFU
# Kapcsolódó galériák