2023.12.09., szombat - Natália napja
facebook
Keresés
Elnevezték a zalalövői völgyhidat

Elnevezték a zalalövői völgyhidat

2023. november 13., 13:30
Elnevezték, majd megáldották a zalalövői völgyhidat, vasárnap. Így azt mostantól Szent Márton hídnak hívják. Az ünnepségen megemlékeztek a pannóniai szentről, aki itáliai látogatásai miatt rendszeresen járt erre.

A Borostyán óvoda Márton-napi műsorával kezdődött majd helyi művészek előadásával folytatódott a zalalövői völgyhíd névadó ünnepsége. A 600 méteres szakaszon így mostantól a Szombathelyi Egyházmegye védőszentje óvja az arra közlekedőket.

A Szent Márton útvonal itt halad át Zalalövőn. Szent Márton többször is megtette ezt az útvonalat Savaria és Itália között, illetve Tours felé útban, ahol püspökké szentelték.

- részletezte a szent helyi kötődéseit Gyarmati Antal polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő emlékeztetett: a 2017-ben átadott viadukt és az elkerülő szakasz létfontosságú beruházás volt a város számára.

Azzal kerestek meg Zalalövő állampolgárai, hogy óriási kamion és személyforgalom halad át a városon, több ezer kamion nap mint nap. Ezt megspékelte, hogy egy vasúti vonal is átmegy a városon, ami keresztezte ezt az utat. Amikor leengedték a sorompót, 15-20 kamion is állt a város központjában, megbénította a közlekedést. Mintegy 14 milliárd forintból egy 13 km-es elkerülő utat építettünk.

Az ünnepség végén Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke a névtáblát és a felépítményt egyaránt megáldotta.

Szöveg: Nagy Jenő
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

tR4R-xWNe6M
# Kapcsolódó galériák