2024.05.13., hétfő - Szervác, Imola napja
facebook
Keresés
Zöld könyvtári esték  - új sorozatot indított a megyei könyvtár

Zöld könyvtári esték - új sorozatot indított a megyei könyvtár

2023. november 21., 17:25
Zöld könyvtári esték címmel új sorozatot indított a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A nyitórendezvényen – melynek az Apáczai bibliotéka adott helyet – a gyógynövények jótékony hatása volt a központi téma. A programot Tóth Andi, hulladékcsökkentési tanácsadó Mindennapok hulladék nélkül című előadásával folytatták a Deák téri közgyűjteményben.

A szakember szerint változtatásokkal, illetve tudatos életmóddal jelentősen csökkenthető a háztartási hulladék. Az alternatívák és apró praktikák bemutatásával azoknak szeretne segíteni, akik nyitottak a szemléletváltásra, és fenntarthatóbb módon szeretnék élni mindennapjaikat.  

Meg kell nézni, hogy a saját otthonunkban, saját háztartásunkban milyen típusú és milyen mennyiségű szemetet, illetve hulladékot termelünk. Ezeket beazonosítjuk, én például kiborítom a konyha közepére a szemeteskukámat, és szépen megnézem tételesen, hogy mit tartalmaz. Amikor megvan a listám, akkor elkezdem azokat az alternatív lehetőségeket felkutatni, amik használatával már nem fogom ezeket a hulladékokat megtermelni.   

- fejtette ki Tóth Andi Zero waste mentor.  

Javaslatait és tapasztalatait a 2018-ban kiadott, Dobd ki a szemetest! című könyvében foglalta össze. Ennek egyik példánya az Öko-sarok polcán kapott helyet. Az intézmény kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos nevelésre. A kötet szerzője is hasonló nézeteket vall, ezért a könyvtárosok úgy döntöttek, lehetőséget adnak a közönségtalálkozóra.

Nagyon tetszik az a mentalitás, szemlélet, illetve edukáló jelleg, amivel Andi arról ír, hogy hogyan tudjuk otthon, a saját mikrókörnyezetünkben csökkenteni a hulladékot. Hogyan tudunk csomagolásmentesen élni, mit tehetünk azért, hogy háztartásunk fenntarthatóbb legyen. Tudunk esetleg olyan takarítószereket, tisztítószereket előállítani otthon is, amik kevésbé terhelik és szennyezik a környezetünket

- foglalta össze Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.  

Közös céljuk, hogy minél többen elinduljanak ezen az úton, és olyan életmódot alakítsanak ki, ami nem terheli tovább a környezetet. A Zöld könyvtári estéket folytatják, decemberben új témával, a József Attila könyvtárban várják a közönséget.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg 

Krfa5bQezFk
# Kapcsolódó galériák