2024.05.21., kedd - Konstantin napja
facebook
Keresés
„Viseltük, most megmutatjuk” – időszaki kiállítás nyílt a kézműves házban

„Viseltük, most megmutatjuk” – időszaki kiállítás nyílt a kézműves házban

2024. február 11., 20:10
„Viseltük, most megmutatjuk” címmel nyílt új, időszaki kiállítás a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A tárlat a Nyugat-Dunántúl népviseleteibe enged bepillantást.

A kiállítás fő célja az ismeretterjesztés. A bábuk és babák a korabeli paraszti öltözködést demonstrálják. Bár a stílus tájegységenként eltérő, mégis sok hasonlóságot rejtenek a ruhák.  

A Dunántúl három régi vármegyéjét próbáltuk megjeleníteni: Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyét. Megpróbáljuk azt megmutatni, hogy ezek a viseletek milyen funkciót láttak el, mert nemcsak egyszerűen viselték őket, hanem rengeteg információt árultak el a viselőjéről. Látszódtak a társadalmi osztálybeli különbségek, az életkor, az időjárás, illetve az időszakok viseletei is teljesen különbözőek voltak. Illetve megpróbáljuk azt is megmutatni a kiállítás utolsó bábúin, illetve darabjain, hogy hogyan lehet átvinni ezeket a viseleteket, vagy az azon megjelenő motívumokat a mai világba akár divatos ruhákként is

- tájékoztatott Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vezetője.

Az anyag összeállításhoz nagy segítséget nyújtott Molnárné Riskó Erzsébet, aki népviseletes babáit is rendelkezésre bocsátotta. Hámori Sándor 18 éves kora óta gyűjti Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye jellegzetes viseleteit. Ezekből hozott most ízelítőt Zalaegerszegre.

Alapvetően parasztemberek viselték. Az időszórás az nagy távolság, mert a XX. század elejétől a XX. század közepéig hoztam ruhadarabokat. A gyűjteményben nem túl sok XIX. századi ruhadarab van, mert a textil nem állandó, nem bírja, ezek idővel megsemmisülnek. Ezeknek is ez lesz a sorsuk, majd egyszer, de így, hogy nálam vannak, meg van hosszabbítva az életük.

A tárlat március 28-áig látható. Az érdeklődőket hétköznap 10 és 15 óra között fogadják az alkotóház kiállítótermében.

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

5hbQcf0Y4zk
# Kapcsolódó galériák