2024.05.05., vasárnap - Györgyi napja
facebook
Keresés
Világhírű fotóművész képeiből nyílt kiállítás a Báthory Technikumban

Világhírű fotóművész képeiből nyílt kiállítás a Báthory Technikumban

2024. február 20., 14:20
Megnyitották Lóránt Attila világhírű fotóművész kiállítását a Báthory István Technikumban. A zalai származású fotográfus testvére meghívására érkezett a városba. Az iskola galériájában 13 képét mutatják be, melyek törzsi kultúrák mindennapjaiba engednek bepillantást.

A tárlatot Lóránt Zsolt nyitotta meg. A Báthory Technikum tanára elmondta, hogy büszke öccsére, aki bejárta a fél világot, és irigylésre méltó életmű áll mögötte. Lóránt Attila két évtizede foglalkozik a törzsi kultúrák életének megörökítésével. Munkásságának fő üzenete: a fogyasztói társadalomban érdemes újra átgondolnunk értékeinket.

Ez az üzenet azt közvetíti felénk, hogy lehetséges másképp is élni, másképp viszonyulni a környezetünkhöz – ahhoz a bolygóhoz, ami életben tart bennünket. Az Amazonas vidékét járva egy dologra rájöttem: senki nem vigyáz az amazonasi erdőségekre, csak az ott élő indiánok, senki nem gondoskodik olyan precízen a környezetéről és nem szereti annyira, mint ők maguk

- nyilatkozta portálunknak Lóránt Attila fotóművész.

A Báthory Galériát néhány évvel ezelőtt nyitották újra. Minden tanévben több időszaki kiállítást rendeznek. A mostani tárlat azért különleges, mert egy nemzetközileg is ismert és elismert művész alkotásait láthatják a diákok.

Az iskolánknak – mivel dekoratőröket, divattervezőket is képzünk –, nagyon fontos a gyermekek oly szintű nevelése, hogy megtanítsuk őket befogadni a szépet és a jót, és legyenek nyitottak az értékekre. Én úgy gondolom, hogy – ahogy a művész úr szavaiból is hallottuk -, ez a kiállítás ezen is túlmutat. Fontos az, hogy a gyerekek a képeket tekintve elgondolkodjanak azon, hogy számukra mi az igazi érték, mi a fontos a mindennapi életben

- hangsúlyozta Pusztai Zsuzsanna, a Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikum igazgatója.

Lóránt Attila Zalaegerszegen született, Zalaszentlászlón nőtt fel, ám 20 éve nem járt a megyeszékhelyen. Mint mondta, ez a kiállítás legalább olyan fontos neki, mint bármelyik New York-i vagy stockholmi tárlata. A fotókon eltűnőben lévő kultúrák képviselői láthatók: Andok-beli indiánok, valamint etióp, perui és brazíliai törzsek. A művész arra figyelmeztet: a természeti népeknél az ember fontosabb, mint a tárgyak, s egyszerű életformájukban boldogabbak, mint sokan a modern világ anyagi gazdagságában.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

Woyx8_sMNcg
# Kapcsolódó galériák