2024.05.20., hétfő - Bernát, Felícia napja
facebook
Keresés
Vándorlegény pályázat – Regionális népművészeti kiállítás nyílt Gébárton

Vándorlegény pályázat – Regionális népművészeti kiállítás nyílt Gébárton

2024. május 04., 21:20
Megnyitották a 15. Vándorlegény Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat régiós kiállítását a gébárti kézműves alkotóházban. A résztvevőket Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte. Selek Réka, az Egervári László Általános Iskola növendékének előadásában zalai népdalok csendültek fel.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza és a nádudvari iskola felhívására közel félszázan jelentkeztek. Csaknem 130 pályamunkát, közöttük fafaragásokat, írott tojásokat, gyöngyékszereket, nemezelt és bőr dísztárgyakat küldtek be. Ezeket a gyöngyékszereket keszthelyi diákok készítették.  

A zalai népművészeti egyesület ifjúsági csoportja hímzésekkel érkezett. A fiatalok a szakoktató bíztatására jelentkeztek a stúdióba, akitől az öltéseket tanulták.

A lányokkal – Borival és Pannával – már az alkotótáborban is hímeztünk. Zsombor később csatlakozott a közösséghez. Neki többet kellett otthon szorgoskodni, hogy az ő munkája is elkészüljön, de nem kellett nógatni, örömmel csinálta   

- mondta el Mecséri Cecília, a ZMNE Ifjúsági Hímző Stúdió hímző szakoktatója.

Az országos kezdeményezéssel a hat és harmincöt év közötti korosztályt szólították meg, akik egyénileg és csoportosan is készíthettek népművészeti tárgyakat.

Mi Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegye fiataljaitól gyűjtöttük be az idén, illetve a tavaly készült tárgyakat. Ezek magas szakmai színvonalat képviselnek. A zsűri döntése is ezt igazolja, ugyanis ezek bekerültek a régiós fordulóba, és nagyrészük az országos pályázatra is továbbjutott. Külön érdekessége az idei rendezvénysorozatnak, hogy a Nyugat-dunántúli régió pályamunkái mellett Tolna, Somogy és Baranya vármegyei alkotók munkáit is kiállítottuk Gébárton

- erről már Devecz Erzsébet, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke beszélt hírportálunknak.  

A legjobb pályamunkákat oklevéllel jutalmazták. A tárlat május 20-ig tekinthető meg a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

X8ogdMkMnhg
# Kapcsolódó galériák