2024.05.13., hétfő - Szervác, Imola napja
facebook
Keresés
Ünnepi koncert a hangversenyterem 40. születésnapján

Ünnepi koncert a hangversenyterem 40. születésnapján

2023. október 01., 18:45
Különleges koncerttel ünnepelték a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem jubileumát. Az intézményt 1983 szeptemberében avatták fel. A nyitókoncerten Kocsis Zoltán zongoraművész Bartók és Debussy műveit szólaltatta meg. A negyvenedik évfordulón, Bogányi Gergely zongoraestjén Mozart és Chopin művei csendültek fel.

Az elmúlt négy évtized alatt az impozáns épület emeletén színvonalas kiállításokat mutattak be. A hangversenyteremben nívós koncertekkel várták a közönséget – emlékeztett az intézményegység-vezető.

A legnagyobb szimfonikus zenekarok, a legnagyobb előadóművészek, a legkiválóbb festőművészek, akár zalaegerszegiek, akár országos, vagy nemzetközi művészek állítottak ki itt, nálunk. Ezt nagyon nehéz megtartani, nagyon komoly munkát igényel, pláne amikor vannak hátráltató tényezők, akár a koronavírus, akár az energiaválság, de azt gondolom, egy nagyon szép és hálás feladat. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt az intézményt szolgálhatom 

– foglalta össze Tóth László.

A szakmai munkát - mellyel hozzájárultak Zalaegerszeg zenei- és képzőművészeti életének gazdagításához - oklevéllel ismerte el a közgyűlés. Az emléklapot a város polgármestere adta át, aki elmondta: a hangverseny és kiállítóterem működése óta minden szempontból megfelelt a közönség elvárásainak.    

Legyenek ezek egészen magas színvonalú koncertek, legyenek ezek olyan kiállítások, amelyek nagyon sok embert mozgattak meg. Az irodalmi pódiumesttől kezdve a beszélgetéseken át, egészen az egyéb zenei rendezvényekig mind azt bizonyította, hogy negyven esztendővel ezelőtt városunk akkori vezetése jó és helyes döntést hozott, amikor az egykori üressé vált zsinagógát 1960-ban megvásárolta, majd 1983-ra felújította

– idézte fel Balaicz Zoltán.

Az elmúlt időszakban a padlózattól kezdve a világításig felújították az épületet. A rekonstrukciós munkákat a zsinagóga előtt folytatják. A téren az egykori kerítésre emlékeztető kovácsoltvas-elemeket helyeznek majd el.

Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg 

EkVB4PgwsFE
# Kapcsolódó galériák