2024.05.04., szombat - Mónika, Flórián napja
facebook
Keresés
Tudatalatt – Megnyílt Kajos Anna Zsófia zalaegerszegi tárlata

Tudatalatt – Megnyílt Kajos Anna Zsófia zalaegerszegi tárlata

2023. november 16., 12:00
Tudatalatt címmel Kajos Anna Zsófia képzőművész munkáiból nyílt kiállítás a Gönczi Galériában. A tárlaton bemutatott több mint negyven alkotás az elmúlt hat esztendőben készült.

A festményeket, kollázsokat, ceruzarajzokat és installációkat Horváth Zoltánné ajánlotta a látogatók figyelmébe. A pedagógus tavaly májusban a Liszt iskolában rendezett kiállításon találkozott előszőr a képzőművésszel. Mint fogalmazott, rendkívüli teherbírású, kreatív alkotót ismert meg, aki szerénysége miatt keveset beszél műveiről.

Azt vallja, hogy mondja el magáról a kép, hogy milyen hatást gyakorol az emberre. A most bemutatott installációi számomra egyébként teljesen új volt. Emellett számtalan olyan alkotása van, ami teljesen egyéni, egyedi, ami szerintem nagy dolog egy művész életében, hogy fiatalon, pár évvel a diplomamunka után képes ilyen alkotásokat létrehozni.  

- mondta el honlapunknak Horváth Zoltánné.   

Kajos Anna Zsófia a középiskolát a Kölcsey gimnázium kéttannyelvű osztályában végezte el. Tanára, Monok Balázs biztatására az Ady iskolába járt képzőművészeti órákra, ahol Fischer György növendéke volt. Tanulmányait Skóciában, az elgini Moray Scool of Art képzőművészeti karán folytatta. A megszerzett ismeretek megalapozták azt a kifejezésmódot, ami elindította művészi útján.

Általában hagyom, hogy maga a kompozíció is vezessen. Tehát nem úgy állok neki egy képet megfesteni, hogy pontosan tudom, hogy mi is legyen a vége, hanem hagyom, azaz dialógust folytatok a vászonnal, vagy a táblával.  

- fogalmazott Kajos Anna Zsófia.   

festményeken alapuló installáció volt a diplomamunkája, mellyel New Contemporaries díjat nyert. Az elismerésnek köszönhetően 2018-ban az edinburgh-i galériában is kiállították műveit. A zalaegerszegi tárlat december 20-ig tekinthető meg a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.    

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg 

# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek