2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
facebook
Keresés
Tavaszi műhelygalériák Gébárton

Tavaszi műhelygalériák Gébárton

2024. április 07., 20:20
Új kiállításokkal és tavaszt idéző kézműves játszóházakkal várták a családokat a műhelygalériák napján, a gébárti alkotóházban. A gyermekek a gyöngyfűzéstől kezdve a poháralátét készítésig többféle népi mesterséget is kipróbálhattak.

A jurta térben a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szervezett szakkörök munkáit mutatták be. A zárókiállításra az alkotók közösségek a legszebb munkáikat – nemezelt tárgyakat, gyertyákat, békési hímzéseket, valamint színesre festett népi bútorelemeket hozták el.

A négy szakkör produktumai láthatók itt. A programban, mind a négy szakkörben 5-5-öt tanuló vett résztó, akik tulajdonképpen hónapokon keresztül, egy mentor segítségével, illetve egy szervező segítségével sajátították el ezeknek a mesterségeknek az alapjait 

- mondta el Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység-vezetője.

A mécsesek, valamint a természetes formákba - dió- és tojáshéjba - öntött gyertyák Pozvai Andrea útmutatásával készültek. A technológiát több mint egy évtizeddel ezelőtt, egy nyári táborban tanulta.

Gyertyamártást már korábban is csináltm, de ezt a sok fajtát, ami itt is látható a szakköri munkák között, Gulyás Bélától sajátítottam el, tőle tanultam meg ezeket a technikákat. A Nemzeti Művelődési Intézetnek köszönhetően arra is lehetősgm nyílt, hogy átadhassam a tudásomat

- erről már Pozvai Andrea népi játszóházvezető beszélt.

A foglalkozásokon mindenki talált kedvére való elfoglaltságot: a konyhában rozmaringos édességet sütöttek. A műhelyekből textiljátékok és pillangók kerültek ki, a poháralátétek a bútorfestésnél alkalmazott technikával készültek, A gyöngyfűzéshez Schulcz Bélánétól kérhettek tanácsot, akinek csaknem félszáz, csaknem félszáz alkotásából nyílt vitrinkiállítás. Mint fogalmazott, az alkotás összetett folyamat.

Kutatást végzek, attól függően, hogy honnan származó gyöngyékszert szeretnék elkészíteni. Milyenek voltak az eredeti színei, mi az, ami ma hordhatóvá teheti, milyen színeket válogatok hozzá. És amíg nem jönnek azok a színek össze, ami az akkori lelki állapotomnak megfelel, addig nem vagyok képes megfűzni. Tehát amikor minden összeáll, mint a csillagok utána sikerül ez az alkotói tevékenység

- jegyezte meg Schulcz Béláné Népi Iparművész.

A vitrinkiállítás június 18-ig, a szakkörök munkáit összegző tárlat pedig április 26-ig lehet megtekinteni a gébárti kézműves alkotóházban.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

jLrbr7qkjSc
# Kapcsolódó galériák