2024.05.04., szombat - Mónika, Flórián napja
facebook
Keresés
Szubjektív tárlatvezetés a Göcseji Múzeum Zoób Kati kiállításán

Szubjektív tárlatvezetés a Göcseji Múzeum Zoób Kati kiállításán

2023. augusztus 10., 10:30
Krajczár Béláné ruhaipari mérnök várta a közönséget a Göcseji Múzeumban.

Az intézményben augusztus 27-ig tekinthetők meg Zoób Kati divattervező alkotásai. A Repertoár - Az ellentétek harmóniája című kiállítás Zalaegerszeg közismert személyiségeinek bemutatóiból is megismerhető: hetente várja ugyanis a közönséget szubjektív tárlatvezetés. A 10 részes sorozatban most Krajczár Béláné ruhaipari mérnök beszélt a divattervezőről és kollekcióiról. A rendezvényt óriási érdeklődés övezte: a szervezők ezért rendhagyó módon két alkalomra is felkérték a köztiszteletben álló szakembert.

A szerda délután 15 és 17 órára meghirdetett programon egyaránt zsúfolásig megtelt a kiállítótér. A májusban Zalaegerszegre érkezett válogatás 30 év munkájából ad ízelítőt: Zoób Kati divattervező és a Katti Zoób Divatház alkotásaiból 85-öt vonultat fel. A különböző tárlatvetésekből kiderül, mit jelentenek ezek az alkotások a meghívott előadóknak. 

Krajczár Béláné örömmel tett eleget a felkérésnek. Mint mondta: tárlatvezetésében fontos szerepet kap a fenntarthatóság, mert számára is kiemelt szempont a kevesebb, több elve. Azaz: hordjunk minőségi ruhákat, és egy darabot ne csak egyszer vegyünk fel. Véleménye szerint Zoób Kati kompozícióit a letisztultság, a minőség és a kreativitás jellemzi. Elismeri ugyanakkor a divattervező vezetői mentalitását, a kollégáihoz és a munkához való hozzáállását.

„Tiszteltem azért a mondatáért, amikor ide kiállt, és azt mondta, hogy ő nem saját maga miatt áll itt, hanem a mögötte álló csapat miatt. Szerintem ő egy rendkívül jó vezető lehet.”

A gyűjtemény három térben látható: az elsőben a formakultúrájuk fejlődését szimbolizáló, színes mesevilágot jelenítik meg. A középső teremben kiállított műtárgyak a családról és élettörténetekről szólnak. A nagyteremben pedig felsorakoztatják a motívumok, illetve a varrási és díszítési technológiák sokszínűségét. A retrospektív tárlat augusztus végig várja a látogatókat. Rendhagyó tárlatvezetést még Gasztonyi Beáta, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója és Karáth Anita költőnő tart.

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

O7QSb9ugiA4
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek