2024.05.13., hétfő - Szervác, Imola napja
facebook
Keresés
Számos program várja a látogatókat a zalaegerszegi múzeumokban

Számos program várja a látogatókat a zalaegerszegi múzeumokban

2024. január 29., 16:55
Közösség, sokszínűség és élményközpontúság. Ezek a kifejezések jellemzik leginkább a zalaegerszegi múzeumok 2024-es programkínálatát. A Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum is számos kiállítással, tudományos konferenciával és nagyszabású rendezvénnyel várja látogatóit. A legfontosabbakat gyűjtötték csokorba sajtótájékoztatójukon az intézmények vezetői.

A Göcseji Múzeum a Nőnek lenni akkor... című időszaki kiállításával indította az évet. Ehhez számos tárlatvezetés és program kapcsolódik majd - vetítette előre Havasi Bálint főigazgató. Emellett közösségi szakmai napot és konferenciát szerveznek, és folytatódnak a régészeti kutatások.

Közösség, sokszínűség, élményközpontúság. Talán ezek azok a kulcsszavak, amik leginkább jellemzik a Göcseji Múzeumot, a Mindszentyneumot és a Göcseji Falumúzeumot. Rengeteg programmal és kiállítással készülünk ebben az évben is

- árulta el Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

Budaházi Tibor munkáit és a Fehér barátok hagyatékát is megtekinthetik majd a látogatók, miközben több kiadványon dolgoznak – tette hozzá dr. Kostály László, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója.

Az idei évben emlékezünk Szentmihályi Imre születésének 100. évfordulójára egy emlékkonferenciával. Ez március 18-án lesz, ahol az ő tevékenységét fogjuk egy kicsit górcső alá venni. És ennek a konferenciának az anyaga a következő múzeumi évkönyvbe, a Zalai Múzeum 27. évkönyvében meg is fog jelenni több más érdekes, izgalmas kutatási eredménnyel együtt.

A Mindszentyneum az állandó kiállításaihoz kapcsolódó tárlatvezetések mellett újdonsággal is készül.

Most zártuk a Sisi-kiállítást, ami a gödöllői királyi kastélyból érkezett, február közepén pedig nyitunk egy új, nagyszerű kiállítást, ami a Természettudományi Múzeumból és a váci múzeumból érkező tárgyakból a Rejtélyek, Sorsok, Múmiák címet viseli, és úgy gondolom, hogy izgalmas kiállításnak ígérkezik

- tájékoztatta a zalaegerszegi Médiacentrumot Csengei Ágota tagintézményvezető.

A Göcseji Falumúzeumban idén sem maradnak el a hagyományos fesztiválok. Ezeket kisebb rendezvényekkel egészítik ki.

Klügel orgonánk tavaly augusztus 20-a óta ismét muzsikálni tud. Tervezünk egy programsorozatot a Klügel orgonára. Patai Rebeka és Mátyás István közreműködésével

- ismertette Varju András tagintézményvezető.

A programokról  részletesen a hamarosan megújuló zegimuzeumok.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol online jegyvásárlásra is lehetőség kínálkozik.

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

pspLZm0MyMQ
# Kapcsolódó galériák