2024.05.13., hétfő - Szervác, Imola napja
facebook
Keresés
Sírjelek a múzeumban

Sírjelek a múzeumban

2024. február 27., 15:30
Új egységgel gyarapodott a Göcseji Falumúzeum.

A múlt század első feléből származó, Vasboldogasszony temetőjéből megmentett sírjeleket állítottak fel a Göcseji Falumúzeum temetődombján. A szabadtéri gyűjtemény mostantól az emberi életút fordulópontjai mellett a végső állomást is bemutatja. A terület kialakítása jelentős összefogás eredménye.

Varju András, a Göcseji Falumúzeum tagintézményvezetője arról tájékoztatott: Zalaegerszeg megyei jogú város területfejlesztési programjának köszönhetően alakították ki a temetődombot pár évvel ezelőtt, és most a Reneszánsz Kft. önzetlen segítségével állították fel a sírjeleket.

A múzeumi szakemberek régi terve volt, hogy a gyűjteményen belül legyen egy olyan hely, ami lehetőséget ad az emlékezésre és az elmélkedésre. Ezzel egyidejűleg az egykori göcseji falukép is teljesebbé válik.

Varju András szerint lehet az ősökre emlékezni, másrészt pedig egy kerek történetté vált a falumúzeum. Hiszen ha a látogató végigsétál, a kávási házban a születés előtti, a leánykérés pillanatát lehet megélni, a zalalövői hosszúházban a kisgyerekes család képe mutatkozik meg, és ahogy az ember útja menthetetlenül véget ér, a temető is egy olyan hely, ahol lehetőség van arra, hogy az ember kicsit elmélyüljön, magába forduljon, ha úgy tetszik, emlékezzen a saját szüleire, nagyszüleire.

A tervek szerint a falumúzeum sírkertje tovább bővül megmentett emlékekkel. Mindezt virágokkal és padokkal teszik majd meghittebbé. 

Szöveg. Szigeti Éva 

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

QQMS7uo3138
# Kapcsolódó galériák