2024.05.03., péntek - Tímea, Irma napja
facebook
Keresés
Rejtélyek, sorsok, múmiák címmel nyílt tárlat a Mindszentyneumban

Rejtélyek, sorsok, múmiák címmel nyílt tárlat a Mindszentyneumban

2024. február 15., 16:40
A Magyar Természettudományi Múzeum és a Tragor Ignác Múzeum közös vándorkiállításában a világon egyedülálló váci múmiák történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

A zalai vármegyeszékhelyre 9-et hoztak el abból a 265-ből, melyeket 1994-ben találtak a váci Fehérek templomának kriptájában. Találkozhatunk köztük Sándor Terézia földi maradványaival is. Az apáca 40 éves kora körül hunyt el, a kutatások szerint tuberkolózisban. Szívét rejtélyes okok miatt halála után eltávolították. A vendégek a „szív nélküli apáca” és a többi múmia történetének köszönhetően részletes képet kaphatnak a 18. század végének társadalmáról. 

9 múmiát láthat a közönségünk, mindegyiknek egy-egy sorsa, története van. Ezeket meg lehet ismerni. Nem csak ez, ami látható itt, hanem van ugye tudományos része a kiállításunknak, ahol meg lehet tekinteni mikroszkóp alatt egy szövetdarabot, itt vannak a kiegészítő tárgyak, amiket találtak a koporsókban. Nagyon sok olyan kiegészítő tudásanyag van, ami szerintem izgalmas és érdemes eljönni, meglátogatni minket

- tájékoztatta portálunkat Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézmény-vezetője.

Az eseményen köszöntőt mondtak az intézmények vezetői, valamint a város elöljárói, majd az egyik múmiát behelyezték az alá az üvegbúra alá, ahol mostantól a közönség is találkozhat vele.  Az ünnepség után a feltárás vezetője és a Tragor Ignác Múzeum kollekciójának kurátora, Zomborka Márta muzeológus tartott tárlatvezetést.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

JWg6TxlF4go
# Kapcsolódó galériák