2024.05.13., hétfő - Szervác, Imola napja
facebook
Keresés
Pillanatképek címmel rendeztek szimpóziumot

Pillanatképek címmel rendeztek szimpóziumot

2024. január 26., 14:55
A Mindszentyneumban rendezték meg idén a magyar kultúra napjához kapcsolódó Pillanatképek című szimpóziumot a zalaegerszegi múzeumok. A régészeti, művészettörténeti, múzeumpedagógiai, restaurátori és néprajzi munkával kapcsolatos témákat tizenkét előadásban foglalták össze.

A szakemberek a legújabb eredményeket és a legérdekesebb régészeti feltárásokat is bemutatták. Az első évértékelőt 2019 januárjában tartották, ami azóta hagyománnyá vált a zalai vármegyeszékhelyen.  

Amikor ez az előadássorozat indult, akkor hat előadást tartottunk, de most már több mint 10 előadást mutatkozik be. Ez is azt mutatja, hogy nagyon szerteágazó a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának és három intézményének, a Göcseji Múzeum, a Mindszentyneum, a Göcseji Falumúzeumnak a tevékenysége. A tudományos kutatási eredmények mellett az elmúlt években már a múzeumpedagógia, a múzeumpedagógiai foglalkozások, módszerek, marketing kérdések is sorra kerülnek a szimpóziumon

- emelte ki Havasi Bálint, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.   

Havasi Bálint és Simmer Lívia a pálos monostorok feltárásáról és a közösségi régészetről tájékoztatott. Kostyál László a templomi falképfestészet utolsó korszakáról beszélt. A két világháború közötti időszak érdekes személyisége volt Kaszaházi, eredeti nevén Lacher Antal. Munkái a zalaszentiváni, egervári, mihályfai és csabrendeki szentély falait díszítik.  

Festőmesternek, és nem művésznek tartotta magát. Végzettsége szerint szobafestő volt, aki alakrajzot is tanult, tehát nem mázoló szinten működött. Ezen túlmenően a vitézi javadalom révén a 20-as évek második felétől elindította az ecetgyárat. A vállalkozás másfél évtizeden keresztül olyan szinten működött, hogy a tulajdonosát Zalaegerszeg virilistái - azaz a legtöbb adót befizetők - közé emelte

- ismertette dr. Kostyál László művészettörténész.

A 2023-as esztendő egyik emlékezetes eseménye volt az, amikor a Mindszentyneumban háromszáz diák egyszerre szavalta a Himnuszt. A kultúra napjára  ebben az évben is rendhagyó programmal készültek; az intézmény 7 munkatársa 7 percben összegezte az elmúlt év sikereit.   

Tizenkét hónap alatt 309 napot voltunk nyitva, amikor lehet, akkor dolgoztunk. Nagyon sok zarándokcsoportunk érkezett hozzánk. A két ünnep között köszöntöttük a 15 ezredik látogatót, és azt hiszem, hogy ez magáért beszél. Tehát 15 ezer látogató 12 hónap alatt, ez egy nagyon szép szám, tehát az emberek jönnek, ismerik a házunkat, mi pedig belaktuk minden zegét-zugát

- erről már Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézményvezetője beszélt hírportálunknak.  

A közgyűjtemények változatlanul színvonalas programokkal várják a látogatókat. Folytatják a rendhagyó tárlatvezetéseket, emellett különleges rendezvényekkel bővítik a kínálatot.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

9KrbAdIyzIQ
# Kapcsolódó galériák